Główny składnik: Nabiał

Sernik / Tarta de Queso

Przedstawiamy przepis na przepyszny sernik, który serwuje jedna z restauracji w centrum Walencji.

Przez p.vedrynskyy

Espárragos a la parilla con queso manchego/Grilowane szparagi z serem manchego

To proste danie pozwoli wszystkim sceptykom przekonać się do szparagów.

Przez k.fryszka

krem z ricottą i musem jabłkowym

Krem z ricotty z jabłkami – Crema de ricota con manzana

Lekki deser, łatwy do przygotowania w krótkim czasie. Bez pieczenia i dużej ilości składników. Idealny na gorące dni oraz brak czasu na gotowanie!

Przez a.dej

Croquetas de patata huevo frito y jamón

Krokiety serwowane są w większości barów i restauracji w Hiszpanii, zwykle jako przystawki i przekąski. Mogą być wypełnione czymkolwiek.
Znawcy hiszpańskiej kuchni i wielcy hiszpańscy szefowie najsłynniejszych restauracji uważają, że idealny krokiet powinien być mały, ale nie za bardzo (taki w sam raz, aby móc go zjeść w dwóch kawałkach), a wnętrze stanowić powinno lekkie i całkowicie gładkie wypełnienie. Idealny krokiet powinien być miękki ,a na zewnątrz złoty i chrupiący.
No to do dzieła :)

Przez patryk.j

Ptasie mleczko o smaku truskawkowym

Ptasie mleczko z truskawkami – Semifrío de fresas

Do przygotowania ciasta potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Najważniejsze, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. Przygotuj również kilka foremek w kształcie np. prostokąta.

Przez natalia.k

Pastel de crema y coco, ciasto budyniowo kokosowe

Pastel de crema y coco – budyniowe ciasto kokosowe

Przepis na to ciasto pochodzi z książki kucharskiej klasztorów klauzurowych z okolic Asturii.

Przez a.rusniok

Cannelloni z kurczakiem

Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)

Przez Dominik

Pepitos Valencianos

Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto

Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc.

Przez a.rusniok

Risotto z borowikami, szparagami i pastą truflową

Lekkie, kremowe, aromatyczne risotto, które skradnie podniebienie każdego kto go spróbuje ! To nie jest do opisania, to jest do spróbowania ;)

Przez n.bulanowska

Risotto z kalmarów

Risotto z kalmarów, to nowoczesna wersja domowej kuchni hiszpańskiej.

Przez i.solodovnyk

Tarta de Philadelphia

Jedno z moich ulubionych deserów - sernik!

Postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem zwłaszcza, że miałam go na egzaminie tutaj, w Hiszpanii.

Jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu, a dodatkowo pyszny!

Najlepiej podawać z musem owocowym, czekoladowym lub cukrem pudrem. Oczywiście przed podaniem kilka godzin schłodzić.

Przez w.stanek

Przepis na Crema Catalana

Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana

Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.

Przez a.cyganek

FLAN DE HUEVO

Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.

Przez m.martin

Mousse de galleta

Mousse de galleta tak zwane ciasteczko koloru musztardowego.

Przez t.kolsut

Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska

Hiszpańska słodycz dla każdego. Będąc na praktykach w Walencji, podstawą było poznać co to takiego Torrija i jak ją przyrządzić.

Przez b.l.sanchez