Ładowanie strony…
potrawy kuchni hiszpańskiej
potrawy kuchni hiszpańskiej

Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko

Przez a.imielinska    , ,   

23 maja, 2017

Danie to wywodzi sie z Andaluzji i tam jest najczęściej spotykane. Aczkolwiek w rejonie, w którym ja się znajduję, czyli Walencja, jest również popularnym deserem, zwłaszcza w okresie Świąt Wielkanocnych. Jest prosty w przygotowaniu, a naprawdę smaczny. Warto spróbować !

  • Przygotowanie: 45 min
  • Gotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Rozbełtać jajka z cukrem, dodać mleko i wszystko wymieszać.

2Rozgrzać patelnię lub frytownicę.

3Chleb zamoczyć w jajku z mlekiem i cukrem, osączyć delikatnie i smażyć na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru.

Będąc w Walencji warto tego spróbować -  niby zwykła rzecz, bo chleb w jajku, ale jednak się wyróżnia. W Polsce na Wielkanoc zajadamy się babką drożdżową czy mazurkiem. A dla Hiszpanów fenomenem Wielkanocy jest właśnie chleb w jajku . Ciekawe, jak wiele nas różni, prawda ? 🙂

Składniki

2 sztuka jajka

250 ml mleka

cukier - wg uznania

chleb - wg uznania

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.