Tejas de Almendra
Przez s.starostka Desery Jajka Pieczenie
20 lutego, 2019
Tejas de Almendra, inaczej nazywane przez Polaków cygaretkami. Delikatne w smaku, kruche i po prostu smaczne. Można je szybko zrobić i użyć jako dodatek do deserów. Jest to dobry sposób by wykorzystać białka jeśli zostały nam z innego przepisu.
- Przygotowanie: 30 min
- Gotowanie: 15 min
- Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
1Piekarnik należy nastawić na 180 °C góra/dół.
2Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
3W misce utrzeć masło trzepaczką rózgową z przesianym cukrem pudrem na biały krem.
4Nie przerywając ucierania wlewać po trochu białka i mieszać intensywnie.
5Kolejny składnik czyli mąkę należy przesiać i wymieszać do czasu kiedy ciasto stanie się gładkie i lśniące.
6Masę należy schłodzić.
7Ciasto smarować łyżką na papierze tworząc kółka o średnicy około 7-8 cm i dodać według uznania migdały (Placuszki muszą być cienkie).
8Należy włożyć do piekarnika i kiedy brzegi nabiorą koloru złotego (po około 10 minutach) wyjąć blaszkę i szybko zdjąć za pomocą noża po jednym placuszku.
9Zawinąć na wałku i póki ciastko jest bardzo ciepłe dociskać delikatnie by uformować chipsy.
Jest to ciasto, które można użyć do dekoracji. Można zrobić rożne kształty ciasta, na przykład w rulony. Moją ulubioną opcją jest użycie do lodów jako rożek.