Churros – słodka przekąska
15 marca, 2017
Churros są bardzo popularną hiszpańska przekąską. Te słodkie "rurki" obecnie można kupić w Walencji praktycznie na każdym rogu - własnie trwa festiwal Fallas, którego są obowiązkowym elementem. Smażalnie znajdują się w kolorowych food truckach do których nierzadko ustawiają się długie kolejki. Najlepiej smakują posypane cukrem i w parze z kubkiem gorącej czekolady.
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 5 min
Sposób przygotowania
1Wodę zagotować w większym garnku, tak aby później wygodnie było mieszać w nim pozostałe składniki.
2Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
3Do wrzątku dodać wymieszana mąkę i wyrobić ciasto - najlepiej mieszać je dużą łyżka kuchenną aż osiągnie jednolitą konsystencję.
4Uformować kształt churros (Hiszpanie używają do tego specjalnej maszynki ale do domowych potrzeb powinien wystarczyć zwykły rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki) - "patyczki" długości około 15 cm lub obręcze.
5Smażyć ciasto w mocno rozgrzanym głębokim oleju do momentu zarumienienia.