Znaczniki przepisu: gotuj po hiszpansku
Sernik / Tarta de Queso
Przedstawiamy przepis na przepyszny sernik, który serwuje jedna z restauracji w centrum Walencji.
Przez p.vedrynskyy
Curry de tomate con salsa de azafran y coco – Pomidorowe curry z sosem szafranowo-kokosowym
Danie orientalne bardzo łatwe do przygotowania, pikantny smak chilli zostaje świetnie przełamany przez kwasowość pomidorów i słodycz mleka kokosowego.
Przez p.klamerus
Tarta de naranja y almendra – ciasto pomarańczowe z migdałami
W kraju obfitującym w niesamowite pomarańcze, ten przepis wpisuje się wspaniale. Wielbiciele cytrusów powinni spróbować!
Przez a.wolowiec
Espárragos a la parilla con queso manchego/Grilowane szparagi z serem manchego
To proste danie pozwoli wszystkim sceptykom przekonać się do szparagów.
Przez k.fryszka
Krem z ricotty z jabłkami – Crema de ricota con manzana
Lekki deser, łatwy do przygotowania w krótkim czasie. Bez pieczenia i dużej ilości składników. Idealny na gorące dni oraz brak czasu na gotowanie!
Przez a.dej
Peras al vino / Gruszki w winie
Klasyczny, popularny deser hiszpański, często podawany w restauracjach przez cały rok. Latem może być serwowany na zimno, natomiast zimą gruszki można podawać na ciepło. Hiszpanie używają dobrego wina do przygotowania deseru, w myśl zasady: używajmy do gotowania takiego wina, jakie podalibyśmy do picia.
Przez p.vedrynskyy
Krewetki w cieście
Krewetki w cieście czyli inaczej tortillitas de camarones to specjał pochodzacy z Andaluzji
Przez k.rak
Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku
Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś!
Przez Dominik
Almoixávena czyli prosty i pyszny deser
Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej.
Przez i.swieszek
Cannelloni z kurczakiem
Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)
Przez Dominik
Vichyssoise de manzana (zupa porowo-jabłkowa)
Zupę można podawać na zimno bądź ciepło. Latem jako chłodnik doskonale orzeźwi a w wersji ciepłej można podawać w chłodniejsze dni.
Przez j.bishara-brzecka
Cocido madreliño
Początki potrawy sięgają aż XV wieku! Jest daniem, które pokochało wiele ludzi, za to jaki jest sycący i tani w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo dobry. Zyskał popularność gdyż łatwo można przygotować duża ilość potrawy.
Przez p.skorzak
Paella wegetariańska
W Walencji przygotowuje się wiele paelli – najbardziej klasyczne to paella valenciana (z mięsem z kurczaka oraz królika), czy paella de mariscos. Czym jednak jest to danie i skąd wzięło swoją nazwę?
Otóż, paella to tak naprawdę nazwa samego naczynia, które jest połączeniem funkcjonalności garnka i patelni.
Mimo, że uwielbiam klasykę, tym razem postanowiłam dodać przepis wegetariański. Coraz częściej sięgam po inspiracje sin carne.
Przez m.szybowska
Flan de queso
Flan de queso to najpopularniejszy puszysty hiszpański deser. Pierwszymi wytwórcami flanu byli starożytni Rzymianie. Niezależnie od regionu w jakim się znajdujesz możesz być pewny, że flan de queso znajdzie się prawie w każdej karcie menu. W niektórych restauracjach można natknąć się na ten deser w wersji z dodatkiem kawy. Dla fanatyków kawowych deserów, jest to idealne połączenie.
Przez b.madej