Główny składnik: Krewetki
Placki z Krewetkami
Pyszne, aromatyczne placuszki z krewetkami.Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników i danie kuchni śródziemnomorskiej gotowe.
Przez j. brzozowski
Moje kulinarne odkrycie w Hiszpani – Fideuà ! Gotuj po hiszpańsku
Witajcie! Dzielę się z wami przepisem na tradycyjną potrawę, która jest bardzo popularna w Hiszpanii, mowa oczywiście o Fideuà. Ciekawostka: Danie to wywodzi się z miasta Gandia, na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii. Rybacy, którzy poławiali tutejsze owoce morza, gdy nie spodziewali się sprzedać wszystkiego, postanowili przygotować to danie z użyciem makaronu (ponieważ nie posiadali ryżu).
Przez w. mondry
Krewetki w cieście
Krewetki w cieście czyli inaczej tortillitas de camarones to specjał pochodzacy z Andaluzji
Przez k.rak
Risotto z borowikami, szparagami i pastą truflową
Lekkie, kremowe, aromatyczne risotto, które skradnie podniebienie każdego kto go spróbuje ! To nie jest do opisania, to jest do spróbowania ;)
Przez n.bulanowska
Esparruecos
Czym jest kuskus? Jest to artykuł spożywczy wywodzący się z północnego wybrzeża Afryki, dokładniej krajów tworzących tak zwany Maghreb czyli Maroka, Algierii oraz Tunezji. Jest naturalnym produktem pobocznym, powstającym podczas mielenia pszenicy, a wiadomo, iż nic w w kuchni zmarnować się nie może. Najczęściej podawany jest on z warzywami oraz mięsem drobiowym lub wołowym.
Moja wersja kuskusu, podawana jest z podsmażonymi krewetkami pasiastymi (gambas rayadas), popularnymi dla regionu Walencji wraz ze świeżymi warzywami, aromatycznymi orzechami oraz intensywnym dipem czosnkowym domowej roboty.
Przez t.piotrowski
Makaron z krewetkami w sosie maślano-winnym
Danie przygotowane ze składników znalezionych w lodówce, w czasie sjesty podczas praktyk.
Pożywny, szybki a przede wszystkim smaczny makaron który można przygotować w kilka chwil wolnego czasu.
Przez p.witek
Krewetki po prowansalsku
Przed przyjazdem do Hiszpanii miałem kiepskie zdanie na temat owoców morza. Sceptycznie podchodziłem do faktu że mam wziąć do ust mackę ośmiornicy czy krewetkę. Uważałem, że jest to produkt którego przyrządzenie jest czasochłonne i w dodatku mało sycące. Odkąd mam przyjemność pracy u boku wybitnych kucharzy zrozumiałem na czym polega fenomen morskich darów. Obróbka wstępna i cieplna nie jest skomplikowana i zawsze ogranicza się do minimum. Im mniej ingeruje się w świeży produkt, tym lepsze danie. Nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe.
Przez m.slodyczka
Copa de mango y berberechos
To danie pochodzi z Ameryki Południowej. Podstawą tego niezwykle lekkiego i orzeźwiającego dania jest surowa ryba lub owoce morza. Charakter potrawy nadaje ostrość papryczki chili.
Stan zamarynowania owoców morza ocenia się po kolorze mięsa. Dobrze są zamarynowane, kiedy mięso jest białe na całym przekroju. Kwas zawarty w soku z cytrusów pozwala na denaturację białek mięsa, a tym samym na jego "ugotowanie na zimno".
Przez j.biesiadecka
Fideua de marisco
To typowe danie w Hiszpanii, w szczególności w basenie Morza Śródziemnego. Podobne do paelli, ale zamiast ryżu podawane jest z makaronem. Ja proponuje wersję z owocami morza, jednak można też spotkać z kurczakiem, warzywami albo mieszane.
Przez s.sikorskyi
Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)
Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji.
Przez m.puzio