Główny składnik: Jajka
Sernik / Tarta de Queso
Przedstawiamy przepis na przepyszny sernik, który serwuje jedna z restauracji w centrum Walencji.
Przez p.vedrynskyy
Tarta de naranja y almendra – ciasto pomarańczowe z migdałami
W kraju obfitującym w niesamowite pomarańcze, ten przepis wpisuje się wspaniale. Wielbiciele cytrusów powinni spróbować!
Przez a.wolowiec
Bułeczki z Majorki
Bułeczki z Majorki dobre o każdej porze dnia: na śniadanie, obiad i kolację :)
Przez j. brzozowski
Croquetas de patata huevo frito y jamón
Krokiety serwowane są w większości barów i restauracji w Hiszpanii, zwykle jako przystawki i przekąski. Mogą być wypełnione czymkolwiek.
Znawcy hiszpańskiej kuchni i wielcy hiszpańscy szefowie najsłynniejszych restauracji uważają, że idealny krokiet powinien być mały, ale nie za bardzo (taki w sam raz, aby móc go zjeść w dwóch kawałkach), a wnętrze stanowić powinno lekkie i całkowicie gładkie wypełnienie. Idealny krokiet powinien być miękki ,a na zewnątrz złoty i chrupiący.
No to do dzieła :)
Przez patryk.j
Pastel de crema y coco – budyniowe ciasto kokosowe
Przepis na to ciasto pochodzi z książki kucharskiej klasztorów klauzurowych z okolic Asturii.
Przez a.rusniok
Causa limeña de atún
To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.
Przez i.likhogodin
Almoixávena czyli prosty i pyszny deser
Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej.
Przez i.swieszek
Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto
Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc.
Przez a.rusniok
Ensalada Rusa
Sałatka może nie jest typowo hiszpańska, ale bardzo jest tu popularna w Walencji i serwowana w wielu restauracjach jako przystawka. Chętnie jedzona z paluszkami chlebowymi. Jest serwowana również w mojej restauracji gdzie mam praktyki , z wyglądu przypomina naszą sałatkę jarzynową , lecz w smaku jest inna ze względu na dodatek ryby- tuńczyka.
Przez j.bishara-brzecka
Flan de queso
Flan de queso to najpopularniejszy puszysty hiszpański deser. Pierwszymi wytwórcami flanu byli starożytni Rzymianie. Niezależnie od regionu w jakim się znajdujesz możesz być pewny, że flan de queso znajdzie się prawie w każdej karcie menu. W niektórych restauracjach można natknąć się na ten deser w wersji z dodatkiem kawy. Dla fanatyków kawowych deserów, jest to idealne połączenie.
Przez b.madej
Magdalenas de lima
Magdalenas de lima to prosty i szybki deser, na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Można go podawać o każdej porze roku - w letnie dni odświeża, natomiast podawany zimą przyciąga oko swoją niesamowitą kolorystyką. Idealnie uzupełni każde danie główne. Żaden łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie.
Przez p.szczepankiewicz
Chleb smażony w miodzie z karmelizowanym jabłkiem, serem i rozmarynem
Właściwości lecznicze miodu są niezastąpione: nie tylko koi nerwy, ożywia mózg i goi rany, ale także wzmacnia serce i działa wspomagająco w leczeniu wielu innych schorzeń. Miód ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Jego bogactwo w cukry ma również wielką wartość odżywczą i energetyczną, z tą zaletą, że są to cukry proste i nie wymagają transformacji w naszym ciele, przechodząc bezpośrednio do krwi. Miody, szczególnie ciemne, dostarczają organizmowi mineralne substancje o dużym znaczeniu odżywczym, a także skutecznie pomagają w trawieniu innych pokarmów. W poniższym przepisie połączenie słodkiego miodu i jabłek ze słonym serem stanowi idealne zestawienie smaków, dlatego danie to może być serwowane zarówno jako deser, jak i pierwsze danie główne. Szybkie i proste w przygotowaniu, a mimo to ciekawie prezentuje się na talerzu :)
Przez b.buska
Brownie bez glutenu
Przepis pochodzi z restauracji w której miałem przyjemność pracować. Możliwość otrzymania receptury oraz okazja przygotowania tego deseru daje mi tym większą radość podzielenia się nim z czytelnikami tego bloga. Świetne urozmaicenie dla tych, którzy nie używają mąki ze względu na zawartość glutenu. Deser ten można serwować zimny bądź wcześniej podgrzany np w mikrofali z lodami waniliowymi z polewą czekoladową.
Przez r.schneider
Biszkopt hiszpański
Często mówimy, że piękno tkwi w prostocie, a moim zdaniem również smak, dlatego przedstawiam przepis na biszkopt hiszpański. Prosty w przygotowaniu i pyszny :)
Przez m.mikolajczyk