Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.
Przygotowanie: 45 min
Gotowanie: 35 min
Liczba porcji: 6
Sposób przygotowania
1Okrągłą tortownicę posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
2Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na jednolitą masę.
3Ubić pianę z białek i dodać do masy.
4Następnie dodać migdały i wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
5Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
6Posypać cukrem pudrem. Formę charakterystycznego krzyża łatwo znaleźć w internecie (hasło "Cruz de Santiago"). Można ją wydrukować, wyciąć i położyć na gotowym cieście przed posypywaniem.
7Kroić na małe kawałeczki. Można podawać z gałką lodów.
Tarta de Santiago - pyszny deser dla strudzonych wędrówką pielgrzymów.
Agata
30 grudnia, 2018
Do ciasta nie dodajemy białek?