Przedstawiamy przepis na przepyszny sernik, który serwuje jedna z restauracji w centrum Walencji.To co odróżnia ten sernik od tradycyjnych serników, jest użycie kilku różnych rodzajów sera, co w połączeniu daje niesamowity efekt. Składnikiem, który może najbardziej zaskoczyć smakowo jest ser Grana Padano.
Petro y Olga
Przygotowanie: 35 min
Gotowanie: 1 godz. 5 min
Liczba porcji: 1 blacha
Sposób przygotowania
1Do wielkiej miski wsypać wszystkie składniki przeznaczone do zrobienia masy.
2Wymieszać całość blenderem na gładką masę i odstawić.
3Skruszyć wszystkie ciastka lub herbatniki na drobny pył i wsypać do miski.
4Rozpuścić masło w rondelku, wystudzić i powoli wlać do skruszonych ciastek mieszając całość łyżką.
5Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na niej równomiernie skruszone ciastka z masłem i delikatnie wygładzić łyżką, w celu utworzenia gładkiej, równej warstwy.
6Wlać całość masy serowej na przygotowany spód.
7Do rozgrzanego do 180 stopni pieca włożyć blachę i piec przez 30-40 minut.
8Po upieczeniu wystudzić sernik. Najlepiej podawać na zimno, np. z gałką lodów i polewą owocową.
Składniki
Masa:
300 g cukru
2 opakowania serka Philadelphia
1 dowolny serek śmietankowy (podobny do Philadelphii)
Waldemar
19 kwietnia, 2023
Bardzo dobry przepis na hiszpański sernik.