Ładowanie strony…

Sernik / Tarta de Queso

Przez p.vedrynskyy    , , , , ,   

25 lutego, 2022

Przedstawiamy przepis na przepyszny sernik, który serwuje jedna z restauracji w centrum Walencji.To co odróżnia ten sernik od tradycyjnych serników, jest użycie kilku różnych rodzajów sera, co w połączeniu daje niesamowity efekt. Składnikiem, który może najbardziej zaskoczyć smakowo jest ser Grana Padano.
Petro y Olga

  • Przygotowanie: 35 min
  • Gotowanie: 1 godz. 5 min
  • Liczba porcji: 1 blacha

Sposób przygotowania

1Do wielkiej miski wsypać wszystkie składniki przeznaczone do zrobienia masy.

2Wymieszać całość blenderem na gładką masę i odstawić.

3Skruszyć wszystkie ciastka lub herbatniki na drobny pył i wsypać do miski.

4Rozpuścić masło w rondelku, wystudzić i powoli wlać do skruszonych ciastek mieszając całość łyżką.

5Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na niej równomiernie skruszone ciastka z masłem i delikatnie wygładzić łyżką, w celu utworzenia gładkiej, równej warstwy.

6Wlać całość masy serowej na przygotowany spód.

7Do rozgrzanego do 180 stopni pieca włożyć blachę i piec przez 30-40 minut.

8Po upieczeniu wystudzić sernik. Najlepiej podawać na zimno, np. z gałką lodów i polewą owocową.

Składniki

Masa:

300 g cukru

2 opakowania serka Philadelphia

1 dowolny serek śmietankowy (podobny do Philadelphii)

1 serek Mascarpone

500 ml śmietanki 35%

6 jajek

1/3 kawałka sera Grana Padano startego na drobno

Spód ciasta:

400 g herbatników lub ciastek maślanych

250 g masła

00:00

1 Recenzja

Waldemar

19 kwietnia, 2023

Bardzo dobry przepis na hiszpański sernik.

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.