Ładowanie strony…

Flan de queso

Przez b.madej      

8 lutego, 2020

Flan de queso to najpopularniejszy puszysty hiszpański deser. Pierwszymi wytwórcami flanu byli starożytni Rzymianie. Niezależnie od regionu w jakim się znajdujesz możesz być pewny, że flan de queso znajdzie się prawie w każdej karcie menu. W niektórych restauracjach można natknąć się na ten deser w wersji z dodatkiem kawy. Dla fanatyków kawowych deserów, jest to idealne połączenie.

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 45 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

Flan de queso

1Na patelni rozpuścić szklankę cukru z odrobina wody.

2Goracy karmel przelać do formy. Zostawić do ostygnięcia.

3Mleko, mleko skondensowane, jajka i ser wrzucić do miski. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

4Formę z karmelem wypełnić do pełna.

5Rozgrzać piec do 160 stopni.

6Na większa tackę wlać wodę i ułożyc dwie grube warstwy ręcznika papierowego. W wodzie, na papierze położyć formę z flanem.

7Piec przez 40 minut.

8Po wyjęciu z pieca, zostawić do ostygnięcia na kilka godzin w chłodnym miejscu.

9Zimny flan obrócić do góry nogami przy pomocy talerza.

10Podawać z bita śmietana.

Łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Komponuje się idealnie z zastygłym karmelem. (patrz załączony obrazek)
Pamiętaj o wyłożeniu papierem blachy przed włożeniem flanu do pieca.

Wspólnie z Andrzejem i Tomaszem.

Składniki

1 opakowanie mleka skondensowanego

4 jaja

0,5 litra mleka

250 g sera naturalnego (philadelphia)

2 łyżki cukru (na karmel)

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.