Flan de queso to najpopularniejszy puszysty hiszpański deser. Pierwszymi wytwórcami flanu byli starożytni Rzymianie. Niezależnie od regionu w jakim się znajdujesz możesz być pewny, że flan de queso znajdzie się prawie w każdej karcie menu. W niektórych restauracjach można natknąć się na ten deser w wersji z dodatkiem kawy. Dla fanatyków kawowych deserów, jest to idealne połączenie.
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 45 min
Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
Flan de queso
1Na patelni rozpuścić szklankę cukru z odrobina wody.
2Goracy karmel przelać do formy. Zostawić do ostygnięcia.
3Mleko, mleko skondensowane, jajka i ser wrzucić do miski. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
4Formę z karmelem wypełnić do pełna.
5Rozgrzać piec do 160 stopni.
6Na większa tackę wlać wodę i ułożyc dwie grube warstwy ręcznika papierowego. W wodzie, na papierze położyć formę z flanem.
7Piec przez 40 minut.
8Po wyjęciu z pieca, zostawić do ostygnięcia na kilka godzin w chłodnym miejscu.
9Zimny flan obrócić do góry nogami przy pomocy talerza.
10Podawać z bita śmietana.
Łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Komponuje się idealnie z zastygłym karmelem. (patrz załączony obrazek)
Pamiętaj o wyłożeniu papierem blachy przed włożeniem flanu do pieca.