Znaczniki przepisu: gotujpohiszpansku
Pastel de crema y coco – budyniowe ciasto kokosowe
Przepis na to ciasto pochodzi z książki kucharskiej klasztorów klauzurowych z okolic Asturii.
Przez a.rusniok
Causa limeña de atún
To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.
Przez i.likhogodin
Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku
Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś!
Przez Dominik
Cannelloni z kurczakiem
Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)
Przez Dominik
Ryba po walencku
Ryba po walencku to szybki, smaczny i tani pomysł na obiad. Polecam wypróbować ten przepis każdemu kto jest fanem ryb.
Przez p.janik
Biszkopt hiszpański
Często mówimy, że piękno tkwi w prostocie, a moim zdaniem również smak, dlatego przedstawiam przepis na biszkopt hiszpański. Prosty w przygotowaniu i pyszny :)
Przez m.mikolajczyk
Vichyssoise, czyli krem z pora
Przedstawiamy Wam przepis na zupę krem, idealną na każdą pogodę. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, jednak w chłodne dni możemy rozgrzać się jej ciepłą wersją.
Przez Joanna
Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza
Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.
Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.
Przez k.jagiello
CARPACCIO DE REMOLACHA – carpaccio z buraka
Carpaccio to typowe danie kuchni włoskiej wykonane z bardzo cienkich plastrów mięsa, doprawionej oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny lub innymi przyprawami.
Przez n.fudalej
FLAN DE HUEVO
Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.
Przez m.martin
GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski
Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień.
Przez n.fudalej