Sposób przygotowania: Smażenie
Faszerowane Kalmary
Kalmary to bardzo popularny produkt w kuchni regionalnej Walencji. Podawane są w różnoraki sposób w wielu restauracjach, od sosów aż po panierowane w mące krążki. Dzisiaj przedstawię przepis na kalmary w sosie z atramentu i pora, danie bardzo popularne w tej części Hiszpanii.
Przez d.ciepielski
Croquetas de Jamon – Hiszpańskie krokiety z szynką serrano
Croquetas de jamon
Są to małe krokieciki, często serwowane w hiszpańskich restauracjach. Można je podawać jako przystawkę lub całkowicie osobne danie.
Przez a.adamska
Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną
Ryż ten jest typowym daniem dla regionu Walencji.
Przez m.chornikowski
Patatas Bravas – frytki po hiszpańsku
Patatas Bravas to najbardziej popularne Tapas w hiszpańskich lokalach. Bardzo często podawana jest jako tapas do piwa lub wina.
Przez s.michalczyk
Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)
Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji.
Przez m.puzio
Paella – tradycyjny smak Walencji
Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.
Przez Kuba
Albondigas – klopsy inaczej
ALBONDIGAS po hiszpańsku - a po polsku klopsy - kulki mięsne są serwowane na całym świecie, różnią się jedynie nazwą.
Przez k.zabaglo
Arroz Meloso de conejo y champińones – Ryż Meloso z królikiem i pieczarkami
Danie kuchni hiszpańskiej, szczególnie popularne w Walencji, lecz swoją fakturą bardzo przypominające klasyczne Włoskie Risotto.
Przez m.gidelski
Migas del pastor – okruchy pasterza
Migas del Pastor to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskiej. Głównym składnikiem jest czerstwy chleb. Oryginalnie było to danie śniadaniowe, ale z czasem stało się podawane jako pierwsze danie obiadowe.
Przez Gośka
Kurczak w sosie pepitoria – Pollo pepitoria
Pepitoria to w kuchnii hiszpańskiej sposób przygotowywania różnych potraw z mięsa (zwykle z kurczaka). Dzięki dodaniu żółtka jajka ugotowanego na twardo, mięso puszcza "soki", które wzbogacają aromat potrawy, natomiast dodanie szafranu sprawia, że potrawa nabiera niezwykłego smaku i koloru.
Przez j.rumian
Tortilla de patatas – hiszpański omlet
Tortilla de patatas jest hiszpańską odmianą omleta z ziemniakami. Jest jednym z najczęściej podawanych dań kuchni hiszpańskiej. Smakuje bardzo dobrze zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień - na zimno.
Przez a.bednarek