Główny składnik: masło
Sernik / Tarta de Queso
Przedstawiamy przepis na przepyszny sernik, który serwuje jedna z restauracji w centrum Walencji.
Przez p.vedrynskyy
Espárragos a la parilla con queso manchego/Grilowane szparagi z serem manchego
To proste danie pozwoli wszystkim sceptykom przekonać się do szparagów.
Przez k.fryszka
Smażony chlebek miodowy z konfitutarą jabłkową, serem i rozmarynem – Pan Frito de miel con confiutarade manzana,queso idiazábal y romero
Przedstawiam Wam bardzo ciekawą, smaczną i szybką w przygotowaniu propozycję deseru. Potrzebujemy tylko kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej polskiej kuchni.
Przez k. then
Almoixávena czyli prosty i pyszny deser
Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej.
Przez i.swieszek
Vichyssoise de manzana (zupa porowo-jabłkowa)
Zupę można podawać na zimno bądź ciepło. Latem jako chłodnik doskonale orzeźwi a w wersji ciepłej można podawać w chłodniejsze dni.
Przez j.bishara-brzecka
Risotto z borowikami, szparagami i pastą truflową
Lekkie, kremowe, aromatyczne risotto, które skradnie podniebienie każdego kto go spróbuje ! To nie jest do opisania, to jest do spróbowania ;)
Przez n.bulanowska
Chleb smażony w miodzie z karmelizowanym jabłkiem, serem i rozmarynem
Właściwości lecznicze miodu są niezastąpione: nie tylko koi nerwy, ożywia mózg i goi rany, ale także wzmacnia serce i działa wspomagająco w leczeniu wielu innych schorzeń. Miód ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Jego bogactwo w cukry ma również wielką wartość odżywczą i energetyczną, z tą zaletą, że są to cukry proste i nie wymagają transformacji w naszym ciele, przechodząc bezpośrednio do krwi. Miody, szczególnie ciemne, dostarczają organizmowi mineralne substancje o dużym znaczeniu odżywczym, a także skutecznie pomagają w trawieniu innych pokarmów. W poniższym przepisie połączenie słodkiego miodu i jabłek ze słonym serem stanowi idealne zestawienie smaków, dlatego danie to może być serwowane zarówno jako deser, jak i pierwsze danie główne. Szybkie i proste w przygotowaniu, a mimo to ciekawie prezentuje się na talerzu :)
Przez b.buska
Brownie bez glutenu
Przepis pochodzi z restauracji w której miałem przyjemność pracować. Możliwość otrzymania receptury oraz okazja przygotowania tego deseru daje mi tym większą radość podzielenia się nim z czytelnikami tego bloga. Świetne urozmaicenie dla tych, którzy nie używają mąki ze względu na zawartość glutenu. Deser ten można serwować zimny bądź wcześniej podgrzany np w mikrofali z lodami waniliowymi z polewą czekoladową.
Przez r.schneider
Biszkopt hiszpański
Często mówimy, że piękno tkwi w prostocie, a moim zdaniem również smak, dlatego przedstawiam przepis na biszkopt hiszpański. Prosty w przygotowaniu i pyszny :)
Przez m.mikolajczyk
Tarta de queso
Zainspirowałem się tym deserem kiedy pierwszy raz go spróbowałem, bardzo mi zasmakował, więc stwierdziłem że dodam jego przepis. Jest to ciasto z 2 rodzajów sera. Smak jest bardzo ciekawy i polecam spróbować. A przez to, że jest łatwy w wykonaniu każdy sobie z nim poradzi. Deser ten często spotykałem w restauracjach Walencji.
Przez p.zarnowski
Tarta De Manzana
Tarta De Manzana to dość popularny deser w Hiszpanii. Dlatego też go wybrałem. Wiem, że przepisów na tę tartę jest mnóstwo, ale napisałem tak jak robię go ja. Uważam, że jest to świetny deser. Główną jego zaletą jest prostota wykonania. Wygląda też bardzo efektownie, przez co spokojnie można go podać na jakiejś imprezie domowej.
Przez j.moskala