CARPACCIO DE REMOLACHA – carpaccio z buraka
3 czerwca, 2018
Carpaccio to typowe danie kuchni włoskiej wykonane z bardzo cienkich plastrów mięsa, doprawionej oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny lub innymi przyprawami. Choć pierwotnie przygotowywano je głównie z wołowiny, danie to stało się bardzo popularne w świecie kulinarnym więc obecnie można je przygotowywać również na bazie ryb, owoców i warzyw. Technika wykonania carpaccio nie jest skomplikowana. Najważniejsza w tym daniu jest wysoka jakość produktów, która zapewni odpowiedni smak potrawy. Ponieważ jest spożywana na surowo, składniki muszą być bardzo świeże.
El carpaccio es un plato típico de la cocina italiana elaborado a base de láminas muy finas de carne, aderezadas con aceite de oliva, sal, zumo de limón y otros condimentos. Aunque originalmente se preparaba principalmente con carne de buey, los carpaccios se han popularizado enormemente en el mundo culinario y actualmente los podemos encontrar de frutas y verduras también. Como podrás imaginar, la técnica para hacer un carpaccio no es muy complicada. De hecho, lo más importante en este plato es elaborarlo con una materia prima de gran calidad, la cual aportará los matices y sabores adecuados al plato. Dado que se consume crudo, los ingredientes deberán ser muy frescos.
- Przygotowanie: 1 godz.
- Gotowanie: 40 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Buraki gotujemy wraz z liśćmi i skórką przez 40 minut na średnim ogniu. Studzimy i obieramy. / Cocer la remolacha sin quitar ninguna hoja para que no se desangre 40' aprox. enfriar y pelar.
2Następnie przygotowujemy dressing. Blendujemy czerwone owoce (z dodatkiem cukru), przecedzamy przez sitko aby pozbyć się pestek i uzyskać gładką konsystencję. Dodajemy musztardę, sól, ocet winny oraz oliwę z oliwek (dolewamy powoli, cały czas ubijając aby uzyskać emulsję). / Mezclar las frutas rojos (con azucar), el sal, la mostaza, el vinagre i el aceite probando para retificar si fuera precioso.
3Buraki kroimy na cienkie plasterki przy użyciu krajalnicy. Układamy na talerzu. / Cortar rodajas finas en la laminadora. Emplatar.
4 Podajemy z dressingiem z czerwonych owoców, kawałkami truskawek i kiełkami rukwii wodnej. / Servir encima con la vinegreta de frutos rojos, trozos de fresa y berros.
Powyższy przepis na carpaccio mieliśmy okazję przygotowywać na warsztatach kulinarnych w szkole gastronomicznej Altaviana w Walencji. Z tak przygotowanych składników możemy także przyrządzić tatar.
Anuluj pisanie odpowiedzi