Sposób przygotowania: Gotowanie
Patatas y chorizo a la riojana
Chorizo jako mięsny dodatek do potraw jednogarnkowych. Tym razem w wydaniu z ziemniakami.
By t.seweryn
Lentejas con chorizo – soczewica z chorizo
Przepis na proste, pożywne i bardzo popularne danie z Hiszpanii. Warto sięgnąć po poniższy przepis, żeby przekonać się jakimi aromatami wypełniona jest zwykła, domowa kuchnia Hiszpanii.
Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną
Ryż ten jest typowym daniem dla regionu Walencji.
Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)
Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji.
By d.sadowska
Paella – tradycyjny smak Walencji
Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.
By Kuba
Albondigas – klopsy inaczej
ALBONDIGAS po hiszpańsku - a po polsku klopsy - kulki mięsne są serwowane na całym świecie, różnią się jedynie nazwą.
By k.zabaglo
Arroz con leche – ryż na mleku i cynamonie z cytrusową nutą
Jednym z najbardziej tradycyjnych deserów kuchni hiszpańskiej jest Arroz con Leche. Pomimo, że składa się on z prostych składników i jest łatwy w przygotowaniu, podaje się go nawet w wykwintnych, hiszpańskich restauracjach.
By j.rumian
Arroz Meloso de conejo y champińones – Ryż Meloso z królikiem i pieczarkami
Danie kuchni hiszpańskiej, szczególnie popularne w Walencji, lecz swoją fakturą bardzo przypominające klasyczne Włoskie Risotto.
By m.gidelski
Krem Natillas – delikatny smak cynamonu i cytryny
Natillas to tradycyjny i popularny deser kuchni hiszpańskiej podawany na stołach całej Hiszpanii. Smak, który osiąga dzięki infuzji cynamonu i skórki cytryny na pewno Was zaskoczy.
By m.krolik