Sposób przygotowania: Gotowanie

Patatas y chorizo a la riojana

Chorizo jako mięsny dodatek do potraw jednogarnkowych. Tym razem w wydaniu z ziemniakami.

By t.seweryn

sałatka ensalada con legumbres

Ensalada de legumbres – tradycyjna sałatka w nowoczesnym wydaniu

By w.leszczynska

Lentejas con chorizo – soczewica z chorizo

Przepis na proste, pożywne i bardzo popularne danie z Hiszpanii. Warto sięgnąć po poniższy przepis, żeby przekonać się jakimi aromatami wypełniona jest zwykła, domowa kuchnia Hiszpanii.

By s.wojciechowski

Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną

Ryż ten jest typowym daniem dla regionu Walencji.

By m.chornikowski

Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)

Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji.

By d.sadowska

Paella – tradycyjny smak Walencji

Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.

By Kuba

Albondigas – klopsy inaczej

ALBONDIGAS po hiszpańsku - a po polsku klopsy - kulki mięsne są serwowane na całym świecie, różnią się jedynie nazwą.

By k.zabaglo

Arroz con leche – ryż na mleku i cynamonie z cytrusową nutą

Jednym z najbardziej tradycyjnych deserów kuchni hiszpańskiej jest Arroz con Leche. Pomimo, że składa się on z prostych składników i jest łatwy w przygotowaniu, podaje się go nawet w wykwintnych, hiszpańskich restauracjach.

By j.rumian

Arroz Meloso de conejo y champińones – Ryż Meloso z królikiem i pieczarkami

Danie kuchni hiszpańskiej, szczególnie popularne w Walencji, lecz swoją fakturą bardzo przypominające klasyczne Włoskie Risotto.

By m.gidelski

Krem Natillas – delikatny smak cynamonu i cytryny

Natillas to tradycyjny i popularny deser kuchni hiszpańskiej podawany na stołach całej Hiszpanii. Smak, który osiąga dzięki infuzji cynamonu i skórki cytryny na pewno Was zaskoczy.

By m.krolik