Znaczniki przepisu: jajka

Sernik / Tarta de Queso

Przedstawiamy przepis na przepyszny sernik, który serwuje jedna z restauracji w centrum Walencji.

Przez p.vedrynskyy

Bułeczki z Majorki

Bułeczki z Majorki dobre o każdej porze dnia: na śniadanie, obiad i kolację :)

Przez j. brzozowski

Pastel de crema y coco, ciasto budyniowo kokosowe

Pastel de crema y coco – budyniowe ciasto kokosowe

Przepis na to ciasto pochodzi z książki kucharskiej klasztorów klauzurowych z okolic Asturii.

Przez a.rusniok

Causa limeña de atún

To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.

Przez i.likhogodin

Magdalenas de lima

Magdalenas de lima to prosty i szybki deser, na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Można go podawać o każdej porze roku - w letnie dni odświeża, natomiast podawany zimą przyciąga oko swoją niesamowitą kolorystyką. Idealnie uzupełni każde danie główne. Żaden łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie.

Przez p.szczepankiewicz

Tortilla de alcachofas y langostinas

Przez a.lucka

Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma

Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.

Przez i.toptunenko

Przepis na Crema Catalana

Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana

Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.

Przez a.cyganek

Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza

Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.
Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.

Przez k.jagiello

Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie

To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą.

Przez Ela

Tortilla de Patatas

Chciałbym przedstawić znaną powszechnie "tortille de patatas". Żeby wiedzieć jak ją zrobić, trzeba zobaczyć to na własne oczy.

Przez Mateo

Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska

Hiszpańska słodycz dla każdego. Będąc na praktykach w Walencji, podstawą było poznać co to takiego Torrija i jak ją przyrządzić.

Przez b.l.sanchez

sałatka ensalada con legumbres

Ensalada de legumbres – tradycyjna sałatka w nowoczesnym wydaniu

Przez w.leszczynska

potrawa

Bizcocho de Manzana y Zanahoria- Jabłkowo- marchewkowy biszkopt

Biszkopt jabłkowo- marchewkowy to stosunkowo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie przy każdej okazji. Jest to jeden z przepisów stosowany w wielu hiszpańskich domach ze względu na prostotę jego wykonania

Przez m.nowak

potrawy kuchni hiszpańskiej

Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko

Torrja tradycyjny hiszpański deser

Przez a.imielinska