Znaczniki przepisu: jajka
Sernik / Tarta de Queso
Przedstawiamy przepis na przepyszny sernik, który serwuje jedna z restauracji w centrum Walencji.
Przez p.vedrynskyy
Bułeczki z Majorki
Bułeczki z Majorki dobre o każdej porze dnia: na śniadanie, obiad i kolację :)
Przez j. brzozowski
Pastel de crema y coco – budyniowe ciasto kokosowe
Przepis na to ciasto pochodzi z książki kucharskiej klasztorów klauzurowych z okolic Asturii.
Przez a.rusniok
Causa limeña de atún
To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.
Przez i.likhogodin
Magdalenas de lima
Magdalenas de lima to prosty i szybki deser, na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Można go podawać o każdej porze roku - w letnie dni odświeża, natomiast podawany zimą przyciąga oko swoją niesamowitą kolorystyką. Idealnie uzupełni każde danie główne. Żaden łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie.
Przez p.szczepankiewicz
Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma
Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.
Przez i.toptunenko
Przepis na Crema Catalana
Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana
Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.
Przez a.cyganek
Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza
Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.
Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.
Przez k.jagiello
Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie
To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą.
Przez Ela
Tortilla de Patatas
Chciałbym przedstawić znaną powszechnie "tortille de patatas". Żeby wiedzieć jak ją zrobić, trzeba zobaczyć to na własne oczy.
Przez Mateo
Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska
Hiszpańska słodycz dla każdego. Będąc na praktykach w Walencji, podstawą było poznać co to takiego Torrija i jak ją przyrządzić.
Przez b.l.sanchez
Bizcocho de Manzana y Zanahoria- Jabłkowo- marchewkowy biszkopt
Biszkopt jabłkowo- marchewkowy to stosunkowo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie przy każdej okazji. Jest to jeden z przepisów stosowany w wielu hiszpańskich domach ze względu na prostotę jego wykonania
Przez m.nowak
Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko
Torrja tradycyjny hiszpański deser
Przez a.imielinska