Znaczniki przepisu: hiszpania
Causa limeña de atún
To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.
Przez i.likhogodin
Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku
Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś!
Przez Dominik
Almoixávena czyli prosty i pyszny deser
Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej.
Przez i.swieszek
Cannelloni z kurczakiem
Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)
Przez Dominik
Risotto z borowikami, szparagami i pastą truflową
Lekkie, kremowe, aromatyczne risotto, które skradnie podniebienie każdego kto go spróbuje ! To nie jest do opisania, to jest do spróbowania ;)
Przez n.bulanowska
Filet z kurczaka, faszerowany grzybami z sosem dyniowym
Danie typowe dla regionu galicyjskiego. Można je przygotować na dwa sposoby. Jednym z nich jest tradycyjne związanie dratwą, do którego potrzebne jest spore doświadczenie. Drugi i prostszy sposób to zawinięcie mięsa w folię aluminiową. Doskonałym połączeniem do tej potrawy jest wino półwytrawne.
Przez a.stryszowski
Schab iberyjski z karmelizowanym batatem
Klasyczne połączenie w kuchni polskiej, czyli schab z ziemniakami w nowej odsłonie. Podany ze słodkim ziemniakiem, sezonowymi zielonymi szparagami i świeymi ziołami smakuje wybitnie.
Przez j.michalewski
Coca de Pan con Pisto
Perspektywa śniadania to chyba jedyne, co jest w stanie skłonić mnie do wstania wcześnie rano. Nic dziwnego więc, że piekarnia to miejsce, które zawsze odwiedzam jako pierwsze, gdy jestem w nowym kraju. Zapach świeżo upieczonego chleba, pomieszany ze słodkim aromatem wanilii, cynamonem, czekolady i mocnej, czarnej kawy. Charakterystyczny dla piekarni w godzinach przedpołudniowych (skłamałabym mówiąc, że zjawiam się tam rano) to coś od czego zawsze zaczynam poznawanie kraju, w którym akurat miałam szansę się znaleźć. I pomimo, że Coca de Pan raczej nie zastąpi w moim sercu bałkańskiego burka, była przyjemnym odkryciem w Walencji.
Przez i.bawol-lloyd
Molette z rybą i zielonym groszkiem
Jeśli nie masz pomysłu na lunch lub party - polecam molettes, pyszne i lekkie kanapki z rybą i zielonym groszkiem. Smacznego!
Przez k.swietek
Smażony bób
Kto by pomyślał, że bób może tak świetnie smakować w połączeniu z jajkiem i szynką serrano - na pewno nie ja! I gdyby nie kurs kulinarny w Walencji, pewnie nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Danie zachwyca swoją prostotą, zarówno w wykonaniu, jak i w smaku. Zamiast odwiecznej sałatki z pomidora i ogórka, która przejadła się już na pewno każdemu, możemy zaproponować tę właśnie sałatkę ze smażonym bobem, jajkiem i szynką serrano - na grilla, spotkanie rodzinne czy party.
Nie trzeba być doświadczonym kucharzem, żeby wyczarować coś pysznego - i to danie jest na to doskonałym dowodem. Do dzieła więc: noże i patelnie w ręce i czarujmy! Pozdrowienia z Walencji, amigos :)
Przez k.stepniak
Paella – tradycyjny smak Walencji
Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.
Przez Kuba