Kategoria: Wegetariańskie
Curry de tomate con salsa de azafran y coco – Pomidorowe curry z sosem szafranowo-kokosowym
Danie orientalne bardzo łatwe do przygotowania, pikantny smak chilli zostaje świetnie przełamany przez kwasowość pomidorów i słodycz mleka kokosowego.
Przez p.klamerus
Espárragos a la parilla con queso manchego/Grilowane szparagi z serem manchego
To proste danie pozwoli wszystkim sceptykom przekonać się do szparagów.
Przez k.fryszka
Paella wegetariańska
W Walencji przygotowuje się wiele paelli – najbardziej klasyczne to paella valenciana (z mięsem z kurczaka oraz królika), czy paella de mariscos. Czym jednak jest to danie i skąd wzięło swoją nazwę?
Otóż, paella to tak naprawdę nazwa samego naczynia, które jest połączeniem funkcjonalności garnka i patelni.
Mimo, że uwielbiam klasykę, tym razem postanowiłam dodać przepis wegetariański. Coraz częściej sięgam po inspiracje sin carne.
Przez m.szybowska
Esparruecos
Czym jest kuskus? Jest to artykuł spożywczy wywodzący się z północnego wybrzeża Afryki, dokładniej krajów tworzących tak zwany Maghreb czyli Maroka, Algierii oraz Tunezji. Jest naturalnym produktem pobocznym, powstającym podczas mielenia pszenicy, a wiadomo, iż nic w w kuchni zmarnować się nie może. Najczęściej podawany jest on z warzywami oraz mięsem drobiowym lub wołowym.
Moja wersja kuskusu, podawana jest z podsmażonymi krewetkami pasiastymi (gambas rayadas), popularnymi dla regionu Walencji wraz ze świeżymi warzywami, aromatycznymi orzechami oraz intensywnym dipem czosnkowym domowej roboty.
Przez t.piotrowski
Sałatka z cukinii i marchewki
Lekka sałatka. Serwowana jako przystawka. Do obierania cukinii i marchewki polecam użyć obieraczki. Zaoszczędzi nam wiele czasu i będziemy mieli pewność, że plasterki są cieniutkie jak piórka. Sól zawsze należy dodać jako pierwszą, aby wchłonęła się w warzywa, następnie olej.
Przez r.wojcik
Risotto ze szparagami i karczochami
Danie typu no-waste. Do dania wykorzystaliśmy bulion z obierek warzyw. Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Danie nisko budżetowe, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!
Przez r.wojcik
Coca z sosem z pieczonych warzyw i sardynkami
Masa coca (koka) to jedna z bardzo popularnych hiszpańskich przekąsek. Pochodzi z Katalonii, ale jest również często przygotowywana w Walencji - możemy ją spotkać w większości tutejszych piekarni. Występuje zarówno w wersji słonej ( jako hiszpański odpowiednik włoskiej pizzy), jak i słodkiej.
Wyróżnić możemy "kokę" przykrytą (tapada), taką z nadzieniem ukrytym w jej wnętrzu oraz "kokę" otwartą (abierta) z nadzieniem umieszczonym na wierzchu ciasta (jest najbardziej popularna), a także "kokę" z dziurką (agujerada), dziurka znajduje się w jej środku.
Wśród słonych wersji "koki" możemy wyróżnić: coca de aceitunes ( z oliwkami), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura ( z warzywami). Natomiast wśród słodkich odpowiedników najczęściej przygotowywane są: coca de cristal (cienki placek z karmelizowanym cukrem i anyżem lub z orzeszkami pinii), coca de reyes - "koka" przykryta z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą Hiszpanie przygotowują z okazji Święta Trzech Króli.
Przez a.kowalik
CARPACCIO DE REMOLACHA – carpaccio z buraka
Carpaccio to typowe danie kuchni włoskiej wykonane z bardzo cienkich plastrów mięsa, doprawionej oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny lub innymi przyprawami.
Przez n.fudalej
GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski
Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień.
Przez n.fudalej
Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby
Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby. Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający, jednak należy pamiętać o jakości składników w tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych soczystych pomidorów.
Przez s.wojciechowski