Kategoria: Mięso
Bocadillo cubano al estilo segoviano – Kanapka kubańska w stylu segoviańskim
Ciekawe kanapki podawane w Hiszpanii o wyjątkowym smaku, na długo zapadającym w pamięci.
Przez w. kusiak
Bułeczki z Majorki
Bułeczki z Majorki dobre o każdej porze dnia: na śniadanie, obiad i kolację :)
Przez j. brzozowski
Cannelloni z kurczakiem
Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)
Przez Dominik
Filet z kurczaka, faszerowany grzybami z sosem dyniowym
Danie typowe dla regionu galicyjskiego. Można je przygotować na dwa sposoby. Jednym z nich jest tradycyjne związanie dratwą, do którego potrzebne jest spore doświadczenie. Drugi i prostszy sposób to zawinięcie mięsa w folię aluminiową. Doskonałym połączeniem do tej potrawy jest wino półwytrawne.
Przez a.stryszowski
Picanha fantastyczna
Picanha, jest to wołowe mięso biodrowe; nazwa pochodzi od słowa "picana", czyli słupa używanego przez farmerów hodujących bydło w południowej Portugalii i Hiszpanii; technika hodowlana została następnie przeniesiona do Brazylii, skąd pochodzi nasze tytułowe danie.
Przez p.witek
Schab iberyjski z karmelizowanym batatem
Klasyczne połączenie w kuchni polskiej, czyli schab z ziemniakami w nowej odsłonie. Podany ze słodkim ziemniakiem, sezonowymi zielonymi szparagami i świeymi ziołami smakuje wybitnie.
Przez j.michalewski
Pollo en pepotoria – potrawka z kurczaka
Pollo en pepotoria - potrawka z kurczaka dla fanów dań z piersi kurczaka. Z ryżem komponuje się wspaniale. Z dodatkiem pistacji tworzy niepowtarzalny smak i aromat.
Przez d.stoklosa
Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną
Ryż ten jest typowym daniem dla regionu Walencji.
Przez m.chornikowski
Albondigas – klopsy inaczej
ALBONDIGAS po hiszpańsku - a po polsku klopsy - kulki mięsne są serwowane na całym świecie, różnią się jedynie nazwą.
Przez k.zabaglo
Kurczak w sosie pepitoria – Pollo pepitoria
Pepitoria to w kuchnii hiszpańskiej sposób przygotowywania różnych potraw z mięsa (zwykle z kurczaka). Dzięki dodaniu żółtka jajka ugotowanego na twardo, mięso puszcza "soki", które wzbogacają aromat potrawy, natomiast dodanie szafranu sprawia, że potrawa nabiera niezwykłego smaku i koloru.
Przez j.rumian