Główny składnik: Papryka
Marmitako z łososiem
Marmitako to pyszna, pożywna potrawka strudzonego rybaka. Doskonale sprawdza się jednak na lądzie.
Przez i.likhogodin
Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto
Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc.
Przez a.rusniok
Paella wegetariańska
W Walencji przygotowuje się wiele paelli – najbardziej klasyczne to paella valenciana (z mięsem z kurczaka oraz królika), czy paella de mariscos. Czym jednak jest to danie i skąd wzięło swoją nazwę?
Otóż, paella to tak naprawdę nazwa samego naczynia, które jest połączeniem funkcjonalności garnka i patelni.
Mimo, że uwielbiam klasykę, tym razem postanowiłam dodać przepis wegetariański. Coraz częściej sięgam po inspiracje sin carne.
Przez m.szybowska
Esparruecos
Czym jest kuskus? Jest to artykuł spożywczy wywodzący się z północnego wybrzeża Afryki, dokładniej krajów tworzących tak zwany Maghreb czyli Maroka, Algierii oraz Tunezji. Jest naturalnym produktem pobocznym, powstającym podczas mielenia pszenicy, a wiadomo, iż nic w w kuchni zmarnować się nie może. Najczęściej podawany jest on z warzywami oraz mięsem drobiowym lub wołowym.
Moja wersja kuskusu, podawana jest z podsmażonymi krewetkami pasiastymi (gambas rayadas), popularnymi dla regionu Walencji wraz ze świeżymi warzywami, aromatycznymi orzechami oraz intensywnym dipem czosnkowym domowej roboty.
Przez t.piotrowski
Picanha fantastyczna
Picanha, jest to wołowe mięso biodrowe; nazwa pochodzi od słowa "picana", czyli słupa używanego przez farmerów hodujących bydło w południowej Portugalii i Hiszpanii; technika hodowlana została następnie przeniesiona do Brazylii, skąd pochodzi nasze tytułowe danie.
Przez p.witek
Salpicon de Mejillones
Przed przyjazdem do Hiszpanii nie miałem dużej styczności z owocami morza i postanowiłem to nadrobić. Przedstawiam łatwy przepis na ciekawy starter który osobiście przypadł mi do gustu.
Przez k.tyrka
Coca de Pan con Pisto
Perspektywa śniadania to chyba jedyne, co jest w stanie skłonić mnie do wstania wcześnie rano. Nic dziwnego więc, że piekarnia to miejsce, które zawsze odwiedzam jako pierwsze, gdy jestem w nowym kraju. Zapach świeżo upieczonego chleba, pomieszany ze słodkim aromatem wanilii, cynamonem, czekolady i mocnej, czarnej kawy. Charakterystyczny dla piekarni w godzinach przedpołudniowych (skłamałabym mówiąc, że zjawiam się tam rano) to coś od czego zawsze zaczynam poznawanie kraju, w którym akurat miałam szansę się znaleźć. I pomimo, że Coca de Pan raczej nie zastąpi w moim sercu bałkańskiego burka, była przyjemnym odkryciem w Walencji.
Przez i.bawol-lloyd
Copa de mango y berberechos
To danie pochodzi z Ameryki Południowej. Podstawą tego niezwykle lekkiego i orzeźwiającego dania jest surowa ryba lub owoce morza. Charakter potrawy nadaje ostrość papryczki chili.
Stan zamarynowania owoców morza ocenia się po kolorze mięsa. Dobrze są zamarynowane, kiedy mięso jest białe na całym przekroju. Kwas zawarty w soku z cytrusów pozwala na denaturację białek mięsa, a tym samym na jego "ugotowanie na zimno".
Przez j.biesiadecka
Gazpacho verde
Gazpacho to typowo hiszpańska potrawa. Zwykle do jej przygotowania wykorzystuje się soczyste i dojrzałe pomidory oraz czerwoną paprykę. Przepis poniżej jest z kolei zieloną alternatywą tego południowego chłodnika.
Przez d.grzywa
Coca z sosem z pieczonych warzyw i sardynkami
Masa coca (koka) to jedna z bardzo popularnych hiszpańskich przekąsek. Pochodzi z Katalonii, ale jest również często przygotowywana w Walencji - możemy ją spotkać w większości tutejszych piekarni. Występuje zarówno w wersji słonej ( jako hiszpański odpowiednik włoskiej pizzy), jak i słodkiej.
Wyróżnić możemy "kokę" przykrytą (tapada), taką z nadzieniem ukrytym w jej wnętrzu oraz "kokę" otwartą (abierta) z nadzieniem umieszczonym na wierzchu ciasta (jest najbardziej popularna), a także "kokę" z dziurką (agujerada), dziurka znajduje się w jej środku.
Wśród słonych wersji "koki" możemy wyróżnić: coca de aceitunes ( z oliwkami), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura ( z warzywami). Natomiast wśród słodkich odpowiedników najczęściej przygotowywane są: coca de cristal (cienki placek z karmelizowanym cukrem i anyżem lub z orzeszkami pinii), coca de reyes - "koka" przykryta z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą Hiszpanie przygotowują z okazji Święta Trzech Króli.
Przez a.kowalik
Gazpacho-chłodnik hiszpański
Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.
Przez j.dudek
GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski
Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień.
Przez n.fudalej
Patatas y chorizo a la riojana
Chorizo jako mięsny dodatek do potraw jednogarnkowych. Tym razem w wydaniu z ziemniakami.
Przez t.seweryn