Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Smażony bób

Smażony bób

Przez k.stepniak  ,   , , ,   

6 kwietnia, 2019

Kto by pomyślał, że bób może tak świetnie smakować w połączeniu z jajkiem i szynką serrano - na pewno nie ja! I gdyby nie kurs kulinarny w Walencji, pewnie nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Danie zachwyca swoją prostotą, zarówno w wykonaniu, jak i w smaku. Zamiast odwiecznej sałatki z pomidora i ogórka, która przejadła się już na pewno każdemu, możemy zaproponować tę właśnie sałatkę ze smażonym bobem, jajkiem i szynką serrano - na grilla, spotkanie rodzinne czy party.

Nie trzeba być doświadczonym kucharzem, żeby wyczarować coś pysznego - i to danie jest na to doskonałym dowodem. Do dzieła więc: noże i patelnie w ręce i czarujmy! Pozdrowienia z Walencji, amigos 🙂

  • Przygotowanie: 10 min
  • Gotowanie: 20 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Bób gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Można wykorzystać świeży lub mrożony bób. Ugotowany bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą, ponieważ pozwoli to zachować świeży zielony kolor. Po ostudzeniu bób należy obrać ze skórki i odłożyć na później.

2Podgrzewamy patelnię lub większy garnek z odrobiną oliwy, następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażymy do momentu zeszklenia się cebuli.

3Dodajemy szynkę, najlepiej pokrojoną w drobną kostkę, ale można również ją porwać na kawałki. Podsmażamy przez chwilę.

4Następnie dodajemy bób i również chwilę smażymy.

5Do smażących się składników wbijamy jajko i mieszamy tak aby połączyło się ze wszystkimi produktami. Smażymy tylko do momentu ścięcia się jajka, aby nie przesuszyć potrawy.

6Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Smacznego!

Okazuje się, że bób, warzywo w Polsce dobrze znane i lubiane, ma swoje sekrety. Jakiś czas temu pojawił się w The New York Times artykuł głoszący, że "when it comes to fava beans, naked is best (jeśli chodzi o bób, najlepszy jest nagi)". Coś w tym jest. Z bobem jest mianowicie tak, że trzeba mu poświęcić chwilę, żeby wydobyć jego piękno. Najpierw tzw. kruszenie, czyli wyciąganie pojedynczych ziarenek ze strączka (co jest, uważam, zajęciem nawet przyjemnym, jako że wnętrze strączka bobu jest pluszowe i miłe w dotyku). Później gotowanie. I tutaj większość Polaków podąża tą samą drogą: gotuje się bób w łupinkach, po czym polewa się go masłem, posypuje solą i voila, danie gotowe. Problem w tym, że łupinki bobu, nie dość, że po gotowaniu wyglądają raczej mało apetycznie (szaro-buro), to są raczej gumowe i mało smaczne, jeśli bób nie jest super świeży. Jednak po obraniu bobu z szarych łupinek, pokazuje on swój prawdziwy, wściekle zielony potencjał, który dodaje życia każdemu daniu.

Tak właśnie przygotowany został bób do tej sałatki: najpierw ugotowany w łupinkach, później z nich obrany i podany tak, jak The New York Times poleca: nago. I muszę przyznać, że jest w tym nagim bobie coś takiego, że przywodzi na myśl wiosnę i nadchodzące lato: zielone, sielskie i pełne życia pory roku, z ich bogactwem w składniki sezonowe. Przedstawiona przeze mnie sałatka z bobem, jajkiem i szynką serrano jest więc, moim skromnym zdaniem, perfekcyjnym preludium do nadchodzącego lata. Zwiastuje świeżość i pyszne miesiące przed nami.

Bób smażony z szynką i jajkiem wyjątkowo przypadł mi do gustu podczas jednych z naszych warsztatów kulinarnych. Jest to potrawa łatwa, szybka i niesamowicie smaczna! Doskonale nadaje się na przystawkę, ale również jako danie główne. Potrawa najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem!

Smacznego!

Składniki

500 g bobu

1 sztuka cebuli

100 g szynki hiszpańskiej (serrano)

1 jajko

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version