Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto

Pepitos Valencianos
Pepitos Valencianos
Pepitos Valencianos

Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto

Przez a.rusniok    , , , , ,   ,

19 października, 2020

Pepitos Valencianos to smażone, nadziewane bułeczki. Pochodzą z rybackiej  dzielnicy  Cabañal w Walencji i można je spotkać w tamtejszych piekarniach. Zwykle są przekąską w okresie Wielkanocy, jednak można przyrządzać je przez cały rok. Inna nazwa na Pepitos Valencianos to ,,Chimos'' lub ,,Chimets''. Warto kupić bułeczki wcześniej, aby do przygotowania były twardsze.

  • Przygotowanie: 1 godz. 5 min
  • Gotowanie: 30 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Sposób przygotowywania Pisto

2Umyj papryki, usuń białą część i nasiona, pokrój w drobną kostkę.

3Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Uważaj, aby ich nie przypalić.

4Na rozgrzanej oliwie usmaż pokrojoną paprykę i nieobrane ząbki czosnku.

5Kiedy papryka zmięknie dodaj pomidory z puszki.

6Dopraw solą i cukrem.

7Do sosu dodaj prażone orzeszki i zostaw na małym ogniu jeszcze na kilka minut, żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą a sos zredukował się, czyli stał się bardziej gęsty.

8W międzyczasie ugotuj dwa jaja na twardo. Czas gotowania około 10 minut w zależności od wielkości jajek.

9Obierz jajka i zetrzyj na dużych oczkach na tarce.

10Do gotowego sosu dodaj starte jajka i kawałki tuńczyka.

11Teraz pisto jest gotowe do nadziewania naszych bułeczek!

12Nadziewanie bułeczek

13Przygotuj miskę z mlekiem.

14Odkrój czubki bułeczek na wielkość około 2cm i wydrąż miąższ.

15Do każdej z bułeczek nalej mleka do środka, tak aby środek stał się miękki.

16Namoczone w mleku bułki faszeruj wcześniej przygotowanym pisto.

17Po faszerowaniu nałóż czubki z powrotem na bułki i zamknij je za pomocą wykałaczek/patyczków do szaszłyków.

18Smażenie

19W misce rozbełtaj jajka.

20W głębokiej patelni paryskiej rozgrzej dużą ilość oleju.

21Każdą bułeczkę obtaczaj rozbełtanym jajkiem bezpośrednio przed smażeniem, tak aby za bardzo się nie rozmoczyły.

22Smaż do momentu złotego koloru.

23Na uprzednio wyłożonej papierem blaszce układaj usmażone pepitos, tak aby papier wchłonął nadmiar tłuszczu.

24Jedz od razu, kiedy są jeszcze chrupiące! Smacznego!

Pepitos przyrządzane są bez mięsa, ponieważ najczęściej spożywa się je w okresie Wielkiego Postu.

Składniki

12 małych bułeczek

1 duża puszka pomidorów

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

dobra oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku

100 g orzeszków piniowych

1 puszka tuńczyka w oleju

2 jaja ugotowane na twardo

2 jaja

250 ml mleka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

wykałaczki

olej do smażenia

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version