Arroz de negro
19 lutego, 2019
Arroz de negro czyli Czarny ryż, to potrawa bardzo popularna w Hiszpanii, najbardziej kojarzona jest z Katalonią oraz Wspólnotą Walencką. Jest prosta w przyrządzeniu, podawana na specjalnej patelni do Paelii. Profesjonalne kuchnie zawsze serwują to danie z świeżymi owocami morza. Razem z naszym szefem kuchni, Nacho, wykonaliśmy ją w szkole Altaviana, gdzie uczęszczamy na zajęcia. Niektóre z przepisów posiadają różnego rodzaju owoce morza, jednak najbardziej smakuje mi urozmaicona w krewetki i ośmiornicę .
- Przygotowanie: 1 godz. 5 min
- Gotowanie: 45 min
- Liczba porcji: 10
Sposób przygotowania
1Owoce morza dokładnie czyścimy z zanieczyszczeń. Zaczynamy od "mis en place " czyli przygotowania składników potrzebnych w przepisie.
2Kalmary oraz sepię kroimy na większe kawałki (ok 1,5cm).
3Paprykę oraz cebulę kroimy w małą kostkę.
4Małże wstawiamy do garnka z małą ilością wody i przykrywamy pokrywką.
5Gotujemy do momentu kiedy małże się otworzą, cedzimy przez sitko o małych oczkach oraz przekładamy je do pojemnika.
6Na patelni podsmażamy na większej ilości oliwy cebulę oraz paprykę, pokrojoną w małą kostkę. Po chwili dodajemy kalmary oraz sepię.
7Przesmażamy na niższym ogniu dłuższą chwilę w celu wydobycia smaków z owoców morza. Zalewamy białym winem, redukujemy przez małą chwilę, a po tym dodajemy szafran i pomidor.
8Parę minut dusimy na małym ogniu, następnie dodajemy ryż, który mieszamy z całością.
9Ostatnim etapem jest dodanie bulionu rybnego, który urozmaica całość potrawy o wyjątkowy smak, a następnie sepii, która zabarwi nam potrawę.
10Całość gotujemy do 18 minut, kontrolując stopień ugotowania ryżu.
11Gdy ryż jest gotowy, estetycznie układamy po całości połówki małży oraz skraplamy odrobiną wody z pod małży.
12Piec w temperaturze 180C przez ok 6 minut.
13W naszym przypadku chcemy uzyskać ryż chrupki z zewnątrz a delikatnie ugotowany w środku. Podajemy z salsą z cytryny.
Salsa z cytryny
1Cytrynę obieramy ze skórki pozbywając ją białej części.
2Skórki z cytryny gotujemy w wodzie 10 minut i cedzimy.
3Do nowej wody w garnku dodajemy ponownie skórki i gotujemy tak trzy razy po 10 minut.
4Całość ugotowanych skórek blendujemy dodając też miąższ z cytryny.
5Zmniejszamy obroty blendera i powoli dodajemy oliwę tworząc salsę.
Najlepiej smakuje w gronie znajomych lub rodziny !
Anuluj pisanie odpowiedzi