Znaczniki przepisu: ziemniaki
Causa limeña de atún
To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.
Przez i.likhogodin
Ryba po walencku
Ryba po walencku to szybki, smaczny i tani pomysł na obiad. Polecam wypróbować ten przepis każdemu kto jest fanem ryb.
Przez p.janik
Cocido madreliño
Początki potrawy sięgają aż XV wieku! Jest daniem, które pokochało wiele ludzi, za to jaki jest sycący i tani w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo dobry. Zyskał popularność gdyż łatwo można przygotować duża ilość potrawy.
Przez p.skorzak
Molette z rybą i zielonym groszkiem
Jeśli nie masz pomysłu na lunch lub party - polecam molettes, pyszne i lekkie kanapki z rybą i zielonym groszkiem. Smacznego!
Przez k.swietek
Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza
Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.
Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.
Przez k.jagiello
Tortilla de Patatas
Chciałbym przedstawić znaną powszechnie "tortille de patatas". Żeby wiedzieć jak ją zrobić, trzeba zobaczyć to na własne oczy.
Przez Mateo
Patatas Bravas – frytki po hiszpańsku
Patatas Bravas to najbardziej popularne Tapas w hiszpańskich lokalach. Bardzo często podawana jest jako tapas do piwa lub wina.
Przez s.michalczyk
Tortilla de patatas – hiszpański omlet
Tortilla de patatas jest hiszpańską odmianą omleta z ziemniakami. Jest jednym z najczęściej podawanych dań kuchni hiszpańskiej. Smakuje bardzo dobrze zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień - na zimno.
Przez a.bednarek