Znaczniki przepisu: kurczak
Cannelloni z kurczakiem
Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)
Przez Dominik
Filet z kurczaka, faszerowany grzybami z sosem dyniowym
Danie typowe dla regionu galicyjskiego. Można je przygotować na dwa sposoby. Jednym z nich jest tradycyjne związanie dratwą, do którego potrzebne jest spore doświadczenie. Drugi i prostszy sposób to zawinięcie mięsa w folię aluminiową. Doskonałym połączeniem do tej potrawy jest wino półwytrawne.
Przez a.stryszowski
Pollo en pepotoria – potrawka z kurczaka
Pollo en pepotoria - potrawka z kurczaka dla fanów dań z piersi kurczaka. Z ryżem komponuje się wspaniale. Z dodatkiem pistacji tworzy niepowtarzalny smak i aromat.
Przez d.stoklosa
Paella – tradycyjny smak Walencji
Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.
Przez Kuba
Kurczak w sosie pepitoria – Pollo pepitoria
Pepitoria to w kuchnii hiszpańskiej sposób przygotowywania różnych potraw z mięsa (zwykle z kurczaka). Dzięki dodaniu żółtka jajka ugotowanego na twardo, mięso puszcza "soki", które wzbogacają aromat potrawy, natomiast dodanie szafranu sprawia, że potrawa nabiera niezwykłego smaku i koloru.
Przez j.rumian