Znaczniki przepisu: deser

Tarta de naranja y almendra – ciasto pomarańczowe z migdałami

W kraju obfitującym w niesamowite pomarańcze, ten przepis wpisuje się wspaniale. Wielbiciele cytrusów powinni spróbować!

Przez a.wolowiec

krem z ricottą i musem jabłkowym

Krem z ricotty z jabłkami – Crema de ricota con manzana

Lekki deser, łatwy do przygotowania w krótkim czasie. Bez pieczenia i dużej ilości składników. Idealny na gorące dni oraz brak czasu na gotowanie!

Przez a.dej

Gruszki w winie - Peras al vino

Peras al vino / Gruszki w winie

Klasyczny, popularny deser hiszpański, często podawany w restauracjach przez cały rok. Latem może być serwowany na zimno, natomiast zimą gruszki można podawać na ciepło. Hiszpanie używają dobrego wina do przygotowania deseru, w myśl zasady: używajmy do gotowania takiego wina, jakie podalibyśmy do picia.

Przez p.vedrynskyy

Almoixávena, kuchnia hiszpańska, przepis

Almoixávena czyli prosty i pyszny deser

Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej.

Przez i.swieszek

Flan de queso

Flan de queso to najpopularniejszy puszysty hiszpański deser. Pierwszymi wytwórcami flanu byli starożytni Rzymianie. Niezależnie od regionu w jakim się znajdujesz możesz być pewny, że flan de queso znajdzie się prawie w każdej karcie menu. W niektórych restauracjach można natknąć się na ten deser w wersji z dodatkiem kawy. Dla fanatyków kawowych deserów, jest to idealne połączenie.

Przez b.madej

FLAN DE HUEVO

Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.

Przez m.martin

Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska

Hiszpańska słodycz dla każdego. Będąc na praktykach w Walencji, podstawą było poznać co to takiego Torrija i jak ją przyrządzić.

Przez b.l.sanchez