Znaczniki przepisu: chleb
Bocadillo cubano al estilo segoviano – Kanapka kubańska w stylu segoviańskim
Ciekawe kanapki podawane w Hiszpanii o wyjątkowym smaku, na długo zapadającym w pamięci.
Przez w. kusiak
Chleb smażony w miodzie z karmelizowanym jabłkiem, serem i rozmarynem
Właściwości lecznicze miodu są niezastąpione: nie tylko koi nerwy, ożywia mózg i goi rany, ale także wzmacnia serce i działa wspomagająco w leczeniu wielu innych schorzeń. Miód ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Jego bogactwo w cukry ma również wielką wartość odżywczą i energetyczną, z tą zaletą, że są to cukry proste i nie wymagają transformacji w naszym ciele, przechodząc bezpośrednio do krwi. Miody, szczególnie ciemne, dostarczają organizmowi mineralne substancje o dużym znaczeniu odżywczym, a także skutecznie pomagają w trawieniu innych pokarmów. W poniższym przepisie połączenie słodkiego miodu i jabłek ze słonym serem stanowi idealne zestawienie smaków, dlatego danie to może być serwowane zarówno jako deser, jak i pierwsze danie główne. Szybkie i proste w przygotowaniu, a mimo to ciekawie prezentuje się na talerzu :)
Przez b.buska
Coca de Pan con Pisto
Perspektywa śniadania to chyba jedyne, co jest w stanie skłonić mnie do wstania wcześnie rano. Nic dziwnego więc, że piekarnia to miejsce, które zawsze odwiedzam jako pierwsze, gdy jestem w nowym kraju. Zapach świeżo upieczonego chleba, pomieszany ze słodkim aromatem wanilii, cynamonem, czekolady i mocnej, czarnej kawy. Charakterystyczny dla piekarni w godzinach przedpołudniowych (skłamałabym mówiąc, że zjawiam się tam rano) to coś od czego zawsze zaczynam poznawanie kraju, w którym akurat miałam szansę się znaleźć. I pomimo, że Coca de Pan raczej nie zastąpi w moim sercu bałkańskiego burka, była przyjemnym odkryciem w Walencji.
Przez i.bawol-lloyd
Gazpacho-chłodnik hiszpański
Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.
Przez j.dudek
GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski
Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień.
Przez n.fudalej
Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska
Hiszpańska słodycz dla każdego. Będąc na praktykach w Walencji, podstawą było poznać co to takiego Torrija i jak ją przyrządzić.
Przez b.l.sanchez
Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko
Torrja tradycyjny hiszpański deser
Przez a.imielinska
Migas del pastor – okruchy pasterza
Migas del Pastor to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskiej. Głównym składnikiem jest czerstwy chleb. Oryginalnie było to danie śniadaniowe, ale z czasem stało się podawane jako pierwsze danie obiadowe.
Przez Gośka