Główny składnik: Warzywa

Patatas y chorizo a la riojana

Chorizo jako mięsny dodatek do potraw jednogarnkowych. Tym razem w wydaniu z ziemniakami.

Przez t.seweryn

Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby

Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby. Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający, jednak należy pamiętać o jakości składników w tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych soczystych pomidorów.

mmPrzez s.wojciechowski

Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną

Ryż ten jest typowym daniem dla regionu Walencji.

mmPrzez m.chornikowski

Patatas Bravas – frytki po hiszpańsku

Patatas Bravas to najbardziej popularne Tapas w hiszpańskich lokalach. Bardzo często podawana jest jako tapas do piwa lub wina.

mmPrzez s.michalczyk

Paella – tradycyjny smak Walencji

Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.

Przez Kuba

Empanadillas de espinaca – hiszpańskie pierożki

Jest to bardzo proste danie, niezwykle popularne w całej Hiszpanii. Empanada wywodzi się z obszaru Galicji, jednak zdobyła popularność również w wielu krajach ameryki łacińskiej.

Przez b.kotas

Migas del pastor – okruchy pasterza

Migas del Pastor to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskiej. Głównym składnikiem jest czerstwy chleb. Oryginalnie było to danie śniadaniowe, ale z czasem stało się podawane jako pierwsze danie obiadowe.

Przez Gośka

Tortilla de patatas – hiszpański omlet

Tortilla de patatas jest hiszpańską odmianą omleta z ziemniakami. Jest jednym z najczęściej podawanych dań kuchni hiszpańskiej. Smakuje bardzo dobrze zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień - na zimno.

Przez a.bednarek