Główny składnik: Warzywa
Patatas y chorizo a la riojana
Chorizo jako mięsny dodatek do potraw jednogarnkowych. Tym razem w wydaniu z ziemniakami.
Przez t.seweryn
Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby
Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby. Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający, jednak należy pamiętać o jakości składników w tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych soczystych pomidorów.
Przez s.wojciechowski
Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną
Ryż ten jest typowym daniem dla regionu Walencji.
Przez m.chornikowski
Patatas Bravas – frytki po hiszpańsku
Patatas Bravas to najbardziej popularne Tapas w hiszpańskich lokalach. Bardzo często podawana jest jako tapas do piwa lub wina.
Przez s.michalczyk
Paella – tradycyjny smak Walencji
Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.
Przez Kuba
Empanadillas de espinaca – hiszpańskie pierożki
Jest to bardzo proste danie, niezwykle popularne w całej Hiszpanii. Empanada wywodzi się z obszaru Galicji, jednak zdobyła popularność również w wielu krajach ameryki łacińskiej.
Przez b.kotas
Migas del pastor – okruchy pasterza
Migas del Pastor to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskiej. Głównym składnikiem jest czerstwy chleb. Oryginalnie było to danie śniadaniowe, ale z czasem stało się podawane jako pierwsze danie obiadowe.
Przez Gośka
Tortilla de patatas – hiszpański omlet
Tortilla de patatas jest hiszpańską odmianą omleta z ziemniakami. Jest jednym z najczęściej podawanych dań kuchni hiszpańskiej. Smakuje bardzo dobrze zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień - na zimno.
Przez a.bednarek