Główny składnik: Tuńczyk
Causa limeña de atún
To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.
Przez i.likhogodin
Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku
Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś!
Przez Dominik
Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto
Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc.
Przez a.rusniok
Ensalada Rusa
Sałatka może nie jest typowo hiszpańska, ale bardzo jest tu popularna w Walencji i serwowana w wielu restauracjach jako przystawka. Chętnie jedzona z paluszkami chlebowymi. Jest serwowana również w mojej restauracji gdzie mam praktyki , z wyglądu przypomina naszą sałatkę jarzynową , lecz w smaku jest inna ze względu na dodatek ryby- tuńczyka.
Przez j.bishara-brzecka
Hiszpańskie tosty na śniadanie
Zaskakujące jest to, jak Hiszpanie potrafią nie utrudniać sobie życia.
Idąc do baru na śniadanie, wiemy czego się spodziewać. Nikt nie podaje nam karty menu, nikt też jej nie wymaga. Zamawiając kawę, powinniśmy wiedzieć, że Hiszpanie uznają tylko trzy jej rodzaje - kawa z mlekiem, kawa czarna (czyli bardzo mocna, mała kawa, ale zazwyczaj większa od włoskiego espresso) oraz mała kawa z odrobiną mleka.
Jeśli już mamy menu to często zapisane jest na tablicy. Podstawowym śniadaniem w Hiszpanii są bagietki, przypieczone na grillu, ze startym pomidorem i obficie polane oliwą z oliwek. Zarówno pomidory, jak i oliwę mają tutaj nieziemskie, więc trudno im się dziwić, że taka prosta kanapka ich zachwyca.
Na tej bazie buduje się reszta menu. Między innymi na startych pomidorach kładziony jest słynny jamon iberico, ponownie polany obficie oliwą z oliwek. Kolejną kombinacją jest tuńczyk z puszki, a na nim dojrzałe awokado, znowu nie może zabraknąć oliwy. Odrobina soli, pieprzu i nic więcej nam nie trzeba. Jakość, smak…
Przez k.cichon
Cytrusowa sałatka z tuńczykiem
W letnie a zarazem gorące miesiące w Hiszpanii prym wiodą dania orzeźwiające. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetne na każda porę dnia. Sałatki cytrusowe! Nic prostszego :)
Przez p.dzieciuch
Tatar z tuńczyka
Tatar z tuńczyka przygotowujemy w restauracji Aragon 58 gdzie odbywam staż. Jest to bardzo często zamawiana pozycja z naszego menu. Myślę, że słusznie. Wszystkie składniki są bardzo świeże i przygotowywane codziennie od nowa.
Przez Tom Tom