Główny składnik: Strączkowe
Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku
Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś!
Przez Dominik
Cocido madreliño
Początki potrawy sięgają aż XV wieku! Jest daniem, które pokochało wiele ludzi, za to jaki jest sycący i tani w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo dobry. Zyskał popularność gdyż łatwo można przygotować duża ilość potrawy.
Przez p.skorzak
Paella wegetariańska
W Walencji przygotowuje się wiele paelli – najbardziej klasyczne to paella valenciana (z mięsem z kurczaka oraz królika), czy paella de mariscos. Czym jednak jest to danie i skąd wzięło swoją nazwę?
Otóż, paella to tak naprawdę nazwa samego naczynia, które jest połączeniem funkcjonalności garnka i patelni.
Mimo, że uwielbiam klasykę, tym razem postanowiłam dodać przepis wegetariański. Coraz częściej sięgam po inspiracje sin carne.
Przez m.szybowska
Smażony bób
Kto by pomyślał, że bób może tak świetnie smakować w połączeniu z jajkiem i szynką serrano - na pewno nie ja! I gdyby nie kurs kulinarny w Walencji, pewnie nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Danie zachwyca swoją prostotą, zarówno w wykonaniu, jak i w smaku. Zamiast odwiecznej sałatki z pomidora i ogórka, która przejadła się już na pewno każdemu, możemy zaproponować tę właśnie sałatkę ze smażonym bobem, jajkiem i szynką serrano - na grilla, spotkanie rodzinne czy party.
Nie trzeba być doświadczonym kucharzem, żeby wyczarować coś pysznego - i to danie jest na to doskonałym dowodem. Do dzieła więc: noże i patelnie w ręce i czarujmy! Pozdrowienia z Walencji, amigos :)
Przez k.stepniak
Menestra de verduras con bechamel
Z uwagi na dostęp do świeżych warzyw, menestra de verduras czyli gotowane warzywa z beszamelem, jest typowym daniem w Hiszpanii. Jego przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Ponadto jest to danie, które stanowi bogactwo witamin i minerałów. Jednym zdaniem to zdrowie na talerzu!
Podstawą przyrządzenia dobrej menestry jest ugotowanie w odpowiedni sposób warzyw. Każde warzywo wymaga innego czasu gotowania, dlatego należy przygotowywać je oddzielnie.
Część warzyw gotujemy w wodzie dodatkiem soli, mąki i soku z cytryny tzw. woda mleczna, a część w zwykłej osolonej wodzie. Wszystkie warzywa gotujemy al dente, a po ugotowaniu umieszczamy na moment w garnku z zimną wodą i dodatkiem lodu.
Przez z.przybylowicz
Arroz al horno valenciano
Arroz al horno, to danie mniej znane niż paella, ale tak samo lub bardziej doceniane w Walencji. Ma duże podobieństwo do "pilav" bardzo rozpowszechnionego w krajach muzułmańskich Morza Śródziemnego. Jeśli jesteś fanem dań z ryżem to ten przepis na pewno Cię zachwyci. Estetyka dania jest bardzo wyraźna, zwieńczona ziemniakiem, pomidorem, kaszanką i główką czosnku. Danie podawaj na gorąco, po chwili odpoczynku dla którego polecam położyć je na wierzchu podkładki, a następnie zostaje życzyć tylko SMACZNEGO !
Przez r.krauzowicz
Lentejas con chorizo – soczewica z chorizo
Przepis na proste, pożywne i bardzo popularne danie z Hiszpanii. Warto sięgnąć po poniższy przepis, żeby przekonać się jakimi aromatami wypełniona jest zwykła, domowa kuchnia Hiszpanii.
Przez s.wojciechowski
Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną
Ryż ten jest typowym daniem dla regionu Walencji.
Przez m.chornikowski
Paella – tradycyjny smak Walencji
Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.
Przez Kuba