Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko

potrawy kuchni hiszpańskiej
potrawy kuchni hiszpańskiej
potrawy kuchni hiszpańskiej

Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko

Przez a.imielinska    , ,   

23 maja, 2017

Danie to wywodzi sie z Andaluzji i tam jest najczęściej spotykane. Aczkolwiek w rejonie, w którym ja się znajduję, czyli Walencja, jest również popularnym deserem, zwłaszcza w okresie Świąt Wielkanocnych. Jest prosty w przygotowaniu, a naprawdę smaczny. Warto spróbować !

  • Przygotowanie: 45 min
  • Gotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Rozbełtać jajka z cukrem, dodać mleko i wszystko wymieszać.

2Rozgrzać patelnię lub frytownicę.

3Chleb zamoczyć w jajku z mlekiem i cukrem, osączyć delikatnie i smażyć na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru.

Będąc w Walencji warto tego spróbować -  niby zwykła rzecz, bo chleb w jajku, ale jednak się wyróżnia. W Polsce na Wielkanoc zajadamy się babką drożdżową czy mazurkiem. A dla Hiszpanów fenomenem Wielkanocy jest właśnie chleb w jajku . Ciekawe, jak wiele nas różni, prawda ? 🙂

Składniki

2 sztuka jajka

250 ml mleka

cukier - wg uznania

chleb - wg uznania

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version