Risotto ze szparagami i karczochami
23 kwietnia, 2019
Danie typu no-waste. Do dania wykorzystaliśmy bulion z obierek warzyw. Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Danie nisko budżetowe, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 40 min
Sposób przygotowania
1Obieramy cebulę, czosnek i karczochy.
2Karczochy umieszczamy w misce z wodą i pietruszką (aby zapobiec czernieniu).
3Cebulę i czosnek kroimy brunoise.
4Szparagi kroimy na dwu centymetrowe kawałki.
5Każdego karczocha kroimy na 6 części.
6Podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i odstawiamy.
7Dusimy szparagi z odrobiną soli i odstawiamy.
8Następnie na rozgrzaną patelnię wsypujemy ryż i chwilę prażymy.
9Zalewamy ryż winem i dodajemy warzywa.
10Stopniowo dolewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny do osiągnięcia zamierzonej konsystencji. (W zależności od gustu ryż może być ugotowany al dente lub do miękkości).
11Dodajemy masło i mieszamy.
12Można podawać ze startym parmezanem, chorizo z oliwkami nadziewanymi imbirem.
Do przygotowania najlepszego risotto polecamy użyć ryżu arborio.
We Włoszech risotto podawane jest jako pierwsze danie.
Risotto jest to potrawa która znalazła zwolenników na całym świecie.
Adrianna, Karolina, Roksana i Leonardo
Anuluj pisanie odpowiedzi