Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Peras al vino / Gruszki w winie

Gruszki w winie - Peras al vino

Gruszki w winie - Peras al vino

Gruszki w winie - Peras al vino
Gruszki w winie - Peras al vino

Peras al vino / Gruszki w winie

Przez p.vedrynskyy    ,   ,

20 stycznia, 2022

Gruszki w winie (peras al vino) - doskonały, lekki deser na każdą okazję. Łatwy w wykonaniu, bardzo dobry w smaku. Do jego przygotowania warto używać dobrego czerwonego, wytrawnego wina. Można wykorzystać gruszki każdego rodzaju, jednak warto pamiętać, by były one odpowiednio dojrzałe a jednocześnie jędrne.

Istnieje wiele wariacji na temat tego deseru, można podawać go z lodami waniliowymi, lub dodać miodu do gotowania syropu. Poniżej przedstawiam przepis z użyciem przypraw korzennych, kojarzonych z grzanym winem, co może zachęcić do przygotowania go w okresie jesienno-zimowym.

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 30 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Należy przygotować wszystkie składniki oraz wysoki garnek z grubym dnem, który pomieści całość i umożliwi ustawienie owoców obok siebie tak, by się nie przewróciły.

2Obieramy gruszki ze skórki (pozostawiając szypułki).

3Wsypujemy cukier do garnka, podgrzewamy go aż się rozpuści (nie karmelizować).

4Do rozpuszczonego cukru dodajemy sok z cytryny, skórkę z pomarańczy, przyprawy i całość mieszamy.

5Do powstałego syropu wlewamy całe wino, powoli mieszając.

6Delikatnie wkładamy gruszki do garnka z winem, zanurzając je w całości i w miarę możliwości pozostawiając w pionowej pozycji.

7Gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotować od 15 do 30 minut, lub do momentu gdy gruszki będą miękkie. Należy to sprawdzić wbijając końcówkę noża lub wykałaczkę w gruszkę. Owoce nie powinny być twarde ale również zbyt miękkie, żeby się nie rozpadły.

8Zdejmujemy garnek z ognia, całość studzimy (można pozostawić całość na noc w lodówce)

9Delikatnie wyjmujemy gruszki z zalewy przy użyciu łyżki lub chochelki i układamy na talerzykach lub w miseczkach.

10Dekorujemy gruszki wedle uznania, np. gwiazdkami anyżu, listkami mięty. Warto także polać je powstałym z wina syropem, oraz posypać je cynamonem i podawać jako deser.

11Smacznego!

Składniki

0,75 litra czerwonego wytrawnego wina

4 duże, dojrzałe, ale nie miękkie gruszki

125 g cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

skórka z połowy pomarańczy

1 paczka cukru wanilinowego

1 szczypta goździków

1 szczypta mielonego cynamonu

00:00
Exit mobile version