Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Magdalenas de lima

Magdalenas de lima

Przez p.szczepankiewicz    ,   

7 lutego, 2020

Magdalenas de lima to prosty i szybki deser, na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Można go podawać o każdej porze roku - w letnie dni odświeża, natomiast podawany zimą przyciąga oko swoją niesamowitą kolorystyką. Idealnie uzupełni każde danie główne. Żaden łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie.

  • Przygotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 12-15 babeczek

Sposób przygotowania

1Przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty w jednym miejscu. Foremki nacieramy masłem i obsypujemy bułką tartą, by ciasto nie przywarło.

2Następnie, do dużej miski wsypujemy cukier oraz dodajemy jajka. Miksujemy na gładką masę, a kiedy wszystko jest dobrze wymieszane, możemy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i jogurt. Dalej miksujemy. Następnie dodajemy świeży sok z limonki oraz startą skórkę. Ostatni raz miksujemy i masę przelewamy do foremek na babeczki.

3Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 170°C, przez ok. 35 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy są gotowe. Wyciągamy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec przyozdabiamy według gustu 🙂

Jeśli nie możesz znaleźć w polskim sklepie jogurtu limonkowego, użyj cytrynowego lub naturalnego i dodaj więcej świeżego soku z limonki.

Składniki

125 g jogurtu limonkowego (jeden mały kubeczek)

125 g oleju słonecznikowego

250 g białego cukru

750 g mąki pszennej

3 jajka

1 proszek do pieczenia

łyżeczka masła

sok z połowy limonki

starta skórka z połowy limonki

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version