Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Causa limeña de atún

Causa limeña de atún

Przez i.likhogodin    , , ,   ,

26 listopada, 2020

Causa limeña de atún to danie, które z pewnością pokochasz, ponieważ ma nie tylko bogate składniki, ale jest też łatwy w przygotowaniu. Nieskomplikowana przystawka, którą możesz przygotować wcześniej i zjeść następnego dnia.  Nie zawiera glutenu ani nabiału. To danie pochodzenia kolumbijskiego, zostało zrobione z ugniecionych żółtych ziemniaków i pasty z chili. W czasach trwania Wicekrólestwa, od XVI do XIX wieku, dodawano do niego limonkę, a z czasem zaczęto dodawać różne składniki, łącząc różne smaki, takie jak tuńczyk, kurczak, czy owoce morza. Przepis, który wam dzisiaj proponuję, to wersja z tuńczykiem.

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 25 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Myjemy i obieramy ziemniaki. Gotujemy w wodzie z odrobiną soli, aż do miękkości. Odcedzamy i robimy z nich puree.

2Puree z ziemniaków studzimyi kiedy są już całkowicie zimne, mieszamy z pastą z chilli i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą do smaku.

3Jaja gotujemy na twardo. Następnie obieramy, jedno jajko zostawiamy do dekoracji, a pozostałe kroimy w plasterki bądź na drobno.

4Odcedzamy tuńczyka z oleju i mieszamy z majonezem.

5Pomidory myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

6Awokado obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

7Za pomocą ringu formujemy ziemniaki, tworząc podstawę o grubości 1 cm.

8Na ziemniaki kładziemy najpierw plaster pomidora, sól i pieprz. Na wierzch kładziemy kilka plasterków awokado, a następnie plasterki jajka. Następnie nakładamy jedną lub dwie łyżki mieszanki tuńczyka i majonezu i rozprowadzamy ją równomiernie, tworząc kolejną warstwę. Na wierzch nakładamy kolejną warstwę ziemniaczaną.

9Całość smarujemy z wierzchu odrobiną sosu z żółtej papryczki chilli i dekorujemy plasterkiem jajka, awokado i pietruszki.

Pasta z żółtego chilli jest silnie alergizująca dla osób uczulonych na ostre papryki.

Składniki

1 kg ziemniaków żółtych

2 łyżeczki pasty z zółtej papryki chilli

2 łyżeczki oliwy z oliwek

15 ml soku z limonki

1 awokado

1 pomidor

3 łyżki majonezu

120 g tuńczyka

2 jaja

sól i pieprz do smaku

00:00

1 Recenzja

Stan

16 lutego, 2022

Wspaniałe.
Tylko, że ja nigdy nie spotkałem pasty z żółtego chili…

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version