Causa limeña de atún
26 listopada, 2020
Causa limeña de atún to danie, które z pewnością pokochasz, ponieważ ma nie tylko bogate składniki, ale jest też łatwy w przygotowaniu. Nieskomplikowana przystawka, którą możesz przygotować wcześniej i zjeść następnego dnia. Nie zawiera glutenu ani nabiału. To danie pochodzenia kolumbijskiego, zostało zrobione z ugniecionych żółtych ziemniaków i pasty z chili. W czasach trwania Wicekrólestwa, od XVI do XIX wieku, dodawano do niego limonkę, a z czasem zaczęto dodawać różne składniki, łącząc różne smaki, takie jak tuńczyk, kurczak, czy owoce morza. Przepis, który wam dzisiaj proponuję, to wersja z tuńczykiem.
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 25 min
- Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
1Myjemy i obieramy ziemniaki. Gotujemy w wodzie z odrobiną soli, aż do miękkości. Odcedzamy i robimy z nich puree.
2Puree z ziemniaków studzimyi kiedy są już całkowicie zimne, mieszamy z pastą z chilli i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą do smaku.
3Jaja gotujemy na twardo. Następnie obieramy, jedno jajko zostawiamy do dekoracji, a pozostałe kroimy w plasterki bądź na drobno.
4Odcedzamy tuńczyka z oleju i mieszamy z majonezem.
5Pomidory myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
6Awokado obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
7Za pomocą ringu formujemy ziemniaki, tworząc podstawę o grubości 1 cm.
8Na ziemniaki kładziemy najpierw plaster pomidora, sól i pieprz. Na wierzch kładziemy kilka plasterków awokado, a następnie plasterki jajka. Następnie nakładamy jedną lub dwie łyżki mieszanki tuńczyka i majonezu i rozprowadzamy ją równomiernie, tworząc kolejną warstwę. Na wierzch nakładamy kolejną warstwę ziemniaczaną.
9Całość smarujemy z wierzchu odrobiną sosu z żółtej papryczki chilli i dekorujemy plasterkiem jajka, awokado i pietruszki.
Pasta z żółtego chilli jest silnie alergizująca dla osób uczulonych na ostre papryki.
Stan
16 lutego, 2022
Wspaniałe.
Tylko, że ja nigdy nie spotkałem pasty z żółtego chili…