Arroz Meloso de conejo y champińones – Ryż Meloso z królikiem i pieczarkami
29 listopada, 2016
Danie kuchni hiszpańskiej, szczególnie popularne w Walencji, lecz swoją fakturą bardzo przypominające klasyczne Włoskie Risotto. Ryż meloso można przygotować na wiele sposobów, na rybach i owocach morza, lub na mięsie. My przedstawiamy ryż meloso na króliku i grzybach.
- Przygotowanie: 10 min
- Gotowanie: 30 min
- Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
1Czosnek i szalotkę kroimy w drobną kostkę, natomiast pieczarki w nieco większą (1 cm x 1 cm). Królika (tuszę) kroimy na 4 części.
2Szparagi obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie po czym hartujemy w wodzie z lodem.
3Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy królika do momentu zarumienienia. Następnie ściągamy go, studzimy i obieramy mięso.
4Na tej samej patelni i oleju podsmażamy pieczarki, szalotkę i czosnek. Następnie wsypujemy ryż i chwilę go smażymy; dolewamy białego wina, a po redukcji alkoholu dodajemy sos sojowy i mięso z królika. Całość stopniowo podlewamy gorącą wodą do momentu, gdy ryż dojdzie nieco bardziej niż al dente.
5Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 min do odpoczynku. Konsystencja potrawy powinna być lekko płynna. Serwujemy w głębokich talerzach i dekorujemy szparagami.
Blanszowanie - rodzaj obróbki cieplnej żywności polegająca na zanurzeniu na około 1 min we wrzątku a następnie szybkim schłodzeniu w zimnej wodzie.
Bardzo ważne aby do podlewania ryżu używać gorącej wody, ponieważ nie obniżamy temperatury i ryż gotuje się równomiernie.
Zwróć szczególną uwagę na konsystencje ponieważ nie powinna być za gęsta i zbyt rzadka. Jeżeli po odpoczynku jest zbyt gęsta dodaj troszkę śmietany 30% a jeżeli zbyt rzadka, wmieszaj niewielką ilość masła.
Jeśli jesteś smakoszem grzybów, śmiało możesz dodać inne ich rodzaje.
Anuluj pisanie odpowiedzi