Znaczniki przepisu: praktyki kulinarne

Gruszki w winie - Peras al vino

Peras al vino / Gruszki w winie

Klasyczny, popularny deser hiszpański, często podawany w restauracjach przez cały rok. Latem może być serwowany na zimno, natomiast zimą gruszki można podawać na ciepło. Hiszpanie używają dobrego wina do przygotowania deseru, w myśl zasady: używajmy do gotowania takiego wina, jakie podalibyśmy do picia.

Przez p.vedrynskyy

krewetki, smażenie , Altaviana

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście czyli inaczej tortillitas de camarones to specjał pochodzacy z Andaluzji

Przez k.rak

Vichyssoise de manzana (zupa porowo-jabłkowa)

Zupę można podawać na zimno bądź ciepło. Latem jako chłodnik doskonale orzeźwi a w wersji ciepłej można podawać w chłodniejsze dni.

Przez j.bishara-brzecka

Esparruecos, kuchnia hiszpańska, marokańska

Esparruecos

Czym jest kuskus? Jest to artykuł spożywczy wywodzący się z północnego wybrzeża Afryki, dokładniej krajów tworzących tak zwany Maghreb czyli Maroka, Algierii oraz Tunezji. Jest naturalnym produktem pobocznym, powstającym podczas mielenia pszenicy, a wiadomo, iż nic w w kuchni zmarnować się nie może. Najczęściej podawany jest on z warzywami oraz mięsem drobiowym lub wołowym.
Moja wersja kuskusu, podawana jest z podsmażonymi krewetkami pasiastymi (gambas rayadas), popularnymi dla regionu Walencji wraz ze świeżymi warzywami, aromatycznymi orzechami oraz intensywnym dipem czosnkowym domowej roboty.

Przez t.piotrowski