Sposób przygotowania: Pieczenie
Molette z rybą i zielonym groszkiem
Jeśli nie masz pomysłu na lunch lub party - polecam molettes, pyszne i lekkie kanapki z rybą i zielonym groszkiem. Smacznego!
Przez k.swietek
Tarta de Philadelphia
Jedno z moich ulubionych deserów - sernik!
Postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem zwłaszcza, że miałam go na egzaminie tutaj, w Hiszpanii.
Jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu, a dodatkowo pyszny!
Najlepiej podawać z musem owocowym, czekoladowym lub cukrem pudrem. Oczywiście przed podaniem kilka godzin schłodzić.
Przez w.stanek
Tejas de Almendra
Tejas de Almendra, inaczej nazywane przez Polaków cygaretkami. Delikatne w smaku, kruche i po prostu smaczne. Można je szybko zrobić i użyć jako dodatek do deserów. Jest to dobry sposób by wykorzystać białka jeśli zostały nam z innego przepisu.
Przez s.starostka
Pasta choux
Pasta choux, jajka, masło, mąka, cukier, woda, gotowanie, pieczenie w wysokiej temperaturze, Na papierze do pieczenia zrobić małe kuleczki, bita śmietana
Przez Joanna
Coca z sosem z pieczonych warzyw i sardynkami
Masa coca (koka) to jedna z bardzo popularnych hiszpańskich przekąsek. Pochodzi z Katalonii, ale jest również często przygotowywana w Walencji - możemy ją spotkać w większości tutejszych piekarni. Występuje zarówno w wersji słonej ( jako hiszpański odpowiednik włoskiej pizzy), jak i słodkiej.
Wyróżnić możemy "kokę" przykrytą (tapada), taką z nadzieniem ukrytym w jej wnętrzu oraz "kokę" otwartą (abierta) z nadzieniem umieszczonym na wierzchu ciasta (jest najbardziej popularna), a także "kokę" z dziurką (agujerada), dziurka znajduje się w jej środku.
Wśród słonych wersji "koki" możemy wyróżnić: coca de aceitunes ( z oliwkami), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura ( z warzywami). Natomiast wśród słodkich odpowiedników najczęściej przygotowywane są: coca de cristal (cienki placek z karmelizowanym cukrem i anyżem lub z orzeszkami pinii), coca de reyes - "koka" przykryta z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą Hiszpanie przygotowują z okazji Święta Trzech Króli.
Przez a.kowalik
Brownie
Ciasto czekoladowe znane na całym świecie. Sycące i słodkie, najlepiej smakuje lekko podgrzane. Dostępne w każdej hiszpańskiej kawiarni czy restauracji, często polecane do kawy albo jako deser w menu dnia. W opozycji do bardzo słodkiego hiszpańskiego brownie polecam zdrowszą wersję tego pysznego ciasta, którego głównym składnikiem jest cukinia.
Przez k.golba
Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma
Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.
Przez i.toptunenko
Przepis na Crema Catalana
Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana
Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.
Przez a.cyganek
FLAN DE HUEVO
Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.
Przez m.martin
Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie
To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą.
Przez Ela
Bizcocho de Manzana y Zanahoria- Jabłkowo- marchewkowy biszkopt
Biszkopt jabłkowo- marchewkowy to stosunkowo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie przy każdej okazji. Jest to jeden z przepisów stosowany w wielu hiszpańskich domach ze względu na prostotę jego wykonania
Przez m.nowak
Empanadillas de espinaca – hiszpańskie pierożki
Jest to bardzo proste danie, niezwykle popularne w całej Hiszpanii. Empanada wywodzi się z obszaru Galicji, jednak zdobyła popularność również w wielu krajach ameryki łacińskiej.
Przez b.kotas