Główny składnik: Pomidory

Gazpacho-chłodnik hiszpański

Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.

Przez j.dudek

GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień.

Przez n.fudalej

Arroz con Verduras

Arroz con Verduras- hiszpańska potrawa wegetariańska z ryżem.

Przez p.musial

Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby

Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby. Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający, jednak należy pamiętać o jakości składników w tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych soczystych pomidorów.

mmPrzez s.wojciechowski

Paella – tradycyjny smak Walencji

Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.

Przez Kuba