Vichyssoise, czyli krem z pora
2 lutego, 2019
Przedstawiamy Wam przepis na zupę krem, idealną na każdą pogodę. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, jednak w chłodne dni możemy rozgrzać się jej ciepłą wersją.
- Przygotowanie: 25 min
- Gotowanie: 30 min
- Liczba porcji: 5 porcji
Sposób przygotowania
1Odcinamy zieloną część pora, białą część myjemy i kroimy w krążki średniej wielkości. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę 1 cm.
2Rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i smażymy do miękkości, Dodajemy ziemniaki i zalewamy wywarem drobiowym. Gotujemy około pół godziny.
3Po ugotowaniu, wszystko blendujemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy śmietanę, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4Podajemy na zimno.
Krem możemy podać z porem pokrojonym w cienkie paseczki, obtoczonym w mące i usmażonym na oliwie.
Smacznego!
Anuluj pisanie odpowiedzi