Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Sopa de canela, con helado y crujoiente de fartons/ Zupa cynamonowa z lodami i chrupkami.

Zupa cynamonowa

Sopa de canela, con helado y crujoiente de fartons/ Zupa cynamonowa z lodami i chrupkami.

Przez o.glukhenka  ,   ,   ,

9 lutego, 2022

Przedstawiam wam słodką zupę cynamonową, której pierwszy raz w życiu spróbowałam w Walencji na szkoleniach kulinarnych, prowadzonych w szkole gastronomicznej Altaviana.

Oryginalnie podaje się go z lodami o smaku orxaty, których prawdopodobnie nie znajdziemy w Polsce, więc możemy zamienić smak lodów na inny dowolny. Najbardziej będzie pasować smak waniliowy lub karmelowy.

Do posypania można użyć klasycznych biszkoptów lub słodkich grzanek, zrobionych z bułeczek maślanych lub pączków.

Smacznego!

¡Que aproveche!

  • Przygotowanie: 30 min
  • Gotowanie: 1 godz.
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Do gotującej się wody wsyp cukier i mieszaj aż całość się rozpuści.

2Dodaj do powstałego syropu cynamon, goździki, anyż, pieprz i skórkę z cytryny.

3Podgrzewaj całość na małym ogniu przez kilka minut, a następnie wyłącz ogień i pozostaw na około 30 min, żeby przyprawy mogły uwolnić swój aromat.

4Przefiltruj syrop i rozlej go do foremek lub ozdobnych szklanek i odstaw je do schłodzenia.

5Po schłodzeniu deserów dodaj do każdego z nich kulkę lodów i jeden biszkopt lub posyp kruszonymi grzankami.

Składniki

250 g Cukru

500 ml Wody

1 sztuka Laski cynamonu

2-3 sztuki Anyżu

2-3 sztuki Gożdzików

3-4 sztuki Czarnego pieprzu ziarnistego

Skórka z 1/2 cytryny

160 g Lody waniliowe

75 g Biszkoptów/ Słodkich grzanek

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version