Sopa de canela, con helado y crujoiente de fartons/ Zupa cynamonowa z lodami i chrupkami.
9 lutego, 2022
Przedstawiam wam słodką zupę cynamonową, której pierwszy raz w życiu spróbowałam w Walencji na szkoleniach kulinarnych, prowadzonych w szkole gastronomicznej Altaviana.
Oryginalnie podaje się go z lodami o smaku orxaty, których prawdopodobnie nie znajdziemy w Polsce, więc możemy zamienić smak lodów na inny dowolny. Najbardziej będzie pasować smak waniliowy lub karmelowy.
Do posypania można użyć klasycznych biszkoptów lub słodkich grzanek, zrobionych z bułeczek maślanych lub pączków.
Smacznego!
¡Que aproveche!
- Przygotowanie: 30 min
- Gotowanie: 1 godz.
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Do gotującej się wody wsyp cukier i mieszaj aż całość się rozpuści.
2Dodaj do powstałego syropu cynamon, goździki, anyż, pieprz i skórkę z cytryny.
3Podgrzewaj całość na małym ogniu przez kilka minut, a następnie wyłącz ogień i pozostaw na około 30 min, żeby przyprawy mogły uwolnić swój aromat.
4Przefiltruj syrop i rozlej go do foremek lub ozdobnych szklanek i odstaw je do schłodzenia.
5Po schłodzeniu deserów dodaj do każdego z nich kulkę lodów i jeden biszkopt lub posyp kruszonymi grzankami.
Anuluj pisanie odpowiedzi