Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby
5 kwietnia, 2017
Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby. Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający. Należy jednak pamiętać o jakości składników. W tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych, soczystych pomidorów.
- Przygotowanie: 20 min
- Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
1Zaczynamy od obierania pomidorów ze skóry, następnie wrzucamy wszystkie warzywa do głębokiego naczynia i miksujemy.
2Dodajemy kromki czerstwego chleba, ocet, oliwę, całe surowe jajko* - cały czas miksując.
3Całość przelewamy przez sito.
4Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
5Po wyjęciu próbujemy - doprawiamy, dekorujemy i podajemy naszym gościom.
*Surowe jajko nadaje większej aksamitności.
Osobiście polecam dodać świeżo zmielonego pieprzu, jak i kilka plasterków szynki dojrzewającej np. jamon serrano - pokrojonej na kawałeczki.
Smacznego 😉
S.W.
Anuluj pisanie odpowiedzi