Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby

Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby

Przez s.wojciechowski  ,   , , ,   

5 kwietnia, 2017

Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby.  Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający. Należy jednak pamiętać o jakości składników. W tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych, soczystych pomidorów.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Zaczynamy od obierania pomidorów ze skóry, następnie wrzucamy wszystkie warzywa do głębokiego naczynia i miksujemy.

2Dodajemy kromki czerstwego chleba, ocet, oliwę, całe surowe jajko* - cały czas miksując.

3Całość przelewamy przez sito.

4Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

5Po wyjęciu próbujemy - doprawiamy, dekorujemy i podajemy naszym gościom.

*Surowe jajko nadaje większej aksamitności.
Osobiście polecam dodać świeżo zmielonego pieprzu, jak i kilka plasterków szynki dojrzewającej np. jamon serrano - pokrojonej na kawałeczki.

Smacznego 😉
S.W.

Składniki

1,5 kg soczystych pomidorów

0,5 kg czerwonej papryki

2 kromki czerstwego chleba

2 ząbki czosnku

1,5 łyżki octu winnego

100 ml oliwy wysokiej jakości

1 surowe jajko

szczypta soli

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version