Paella wegetariańska
11 lutego, 2020
W Walencji przygotowuje się wiele paelli – najbardziej klasyczne to paella valenciana (z mięsem z kurczaka oraz królika), czy paella de mariscos. Czym jednak jest to danie i skąd wzięło swoją nazwę?
Otóż, paella to tak naprawdę nazwa samego naczynia, które jest połączeniem funkcjonalności garnka i patelni.
Mimo, że uwielbiam klasykę, tym razem postanowiłam dodać przepis wegetariański. Coraz częściej sięgam po inspiracje sin carne.
- Przygotowanie: 1 godz. 5 min
- Liczba porcji: 1 - 2
Sposób przygotowania
1Kroimy wszystkie warzywa na małe i jednolite kawałki.
2Wlewamy oliwę do paelli i sprawdzamy, czy jest on idealnie zbalansowany (tzn. czy oliwa zajmuje idealnie środek paelli). Rozgrzewamy ją.
3Kiedy oliwa jest gorąca, dodajemy warzywa. Smażymy według stopnia twardości. Na samym początku wrzucamy paprykę z zieloną fasolą, potem dodajemy wszystkie pozostałe warzywa.
4Podsmażone warzywa przesuwamy na obrzeża, pozostawiając środek wolnym i smażymy w tym miejscu drobno posiekany czosnek.
5Kolejno dodajemy szczyptę słodkiej papryki oraz barwnik, a około 30 sekund później wlewamy wodę lub bulion warzywny, który powinien przykryć nity paelli.
6Gotujemy aż wszystko przejdzie smakiem.
7Po około 10 minutach gotowania dodajemy ryż, który wysypujemy na paellę w formie krzyża. Jest to kluczowy moment jej gotowania. Od tego czasu musimy uważać i obchodzić się z nią bardzo delikatnie.
8Całość mieszamy tylko jeden raz, nie wykonując gwałtownych ruchów. Najlepszym sposobem na połączenie ryżu z warzywami jest włożenie łyżki lub szpatułki na samo dno patelni i delikatne potrząsanie nią.
9Sprawdzamy czy ryż nie wypłyną na powierzchnię warzyw. Jeśli tak się stało, ostrożnie strząsamy go pod powierzchnię bulionu.
10W ciągu 5 min od dodania ryżu utrzymujemy mocniejszy ogień, który następnie obniżamy. Gotujemy do czasu wchłonięcia się wody lub bulionu przez ryż.
11Paella powinna się delikatnie przypiec od spodu, w ten sposób powstanie tzw „socarraet”, który może się kojarzyć ze spalenizną. Nie jest to efekt uboczny, tylko doświadczeni kucharze są w stanie wyczuć odpowiedni moment przywarcia ryżu.
12Kiedy paella będzie gotowa, ściągamy ją z ognia. W tym momencie możemy dodać kilka gałązek rozmarynu na sam wierzch i przykryć folią auminiową na około 5 min. Dzięki temu zabiegowi danie stanie się niezwykle aromatyczne.
Jeśli nie posiadamy fasoli Garrofón, alternatywą będzie Piękny Jaś, wcześniej już ugotowany al dente lub z puszki.
Paweĺ
22 kwietnia, 2023
Moja ulubiona paella.