Lentejas con chorizo – soczewica z chorizo
24 lutego, 2017
Soczewica z chorizo to typowe danie jednogarnkowe rodem z hiszpańskiej wsi. Smaczne i pożywne danie kuchni hiszpańskiej jest doskonałą alternatywą dla dobrze znanego w Polsce gulaszu. Jego smak może przywoływać wspomnienia rodzinnych posiłków, przygotowywanych przez mamę czy babcię. Warto sięgnąć po poniższy przepis, żeby przekonać się jakimi aromatami wypełniona jest zwykła, domowa kuchnia Hiszpanii.
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 30 min
- Liczba porcji: 8 porcji
Sposób przygotowania
1Pokroić w dużą kostkę marchewkę i ziemniaki oraz nieco mniejszą cebulę. Wszystkie warzywa podsmażyć na oliwie aż trochę zmiękną. Doprawić solą i wędzoną papryką.
2Zagotować litr wody. Dodać soczewicę, pół główki czosnku i liść laurowy.
3Dodać podsmażone warzywa do gotującej się soczewicy. Gotować aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawić papryką słodka, wedzona, ostrą oraz sola do smaku.
4Na oliwie podsmażyć chorizo i chistorrę.
5Dodać chistorre i chorizo do garnka z warzywami.
- Do smaku i urody posypać natką pietruszki.
Rask
8 października, 2021
Kapitalna zupa. Ale ma być jednogarnkową wiec wszystko w jednym naczyniu można zrobić.
Potem wekowanie i do lodówki.
Idealne na jesień czy narty.