Krewetki po prowansalsku
15 czerwca, 2019
Przed przyjazdem do Hiszpanii miałem kiepskie zdanie na temat owoców morza. Sceptycznie podchodziłem do faktu że mam wziąć do ust mackę ośmiornicy czy krewetkę. Uważałem, że jest to produkt którego przyrządzenie jest czasochłonne i w dodatku mało sycące. Odkąd mam przyjemność pracy u boku wybitnych kucharzy zrozumiałem na czym polega fenomen morskich darów. Obróbka wstępna i cieplna nie jest skomplikowana i zawsze ogranicza się do minimum. Im mniej ingeruje się w świeży produkt, tym lepsze danie. Nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe.
- Przygotowanie: 5 godz.
- Gotowanie: 5 godz.
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Krewetki, łososia oczyścić, opłukać, osuszyć.
2Cebulę pokroić w ćwiartki (zostawiając część korzenną żeby nie rozpadła się podczas obróbki termicznej), pomidorki naciąć.
3Z parmezanu zrobić chipsa (smażąc na suchej patelni do uzyskania odpowiedniego koloru i konsystencji).
4Gotowego chipsa odstawiamy do suchego miejsca.
5Smażyć na oliwie, zaczynając od Cebuli, następnie dodać łososia, krewetki, pomidory, posiekany czosnek, masło, posiekane zioła i wino.
6Podawać z ćwiartką cytryny, chipsem parmezanowym i przystroić świeżymi ziołami .
Anuluj pisanie odpowiedzi