FLAN DE HUEVO
1 czerwca, 2018
Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.
- Przygotowanie: 1 godz. 10 min
Sposób przygotowania
1Przygotuj karmel na patelni z cukru i wody. Karmel powinien osiągnąć ciemną barwę. Cukier we wstępnej fazie polecam skropić niewielką ilością cytryny. Należy być czujnym, ponieważ karmel bardzo łatwo jest spalić. / Preparamos el caramelo en una sartén, con las tres cucharadas de azúcar y media de agua. El caramelo tiene que tener un color oscuro
2Przelej karmel do formy, dokładnie rozprowadzając po brzegach. / Vertemos el caramelo en una flanera extendiendo bien el caramelo por los bordes del molde.
3W czasie kiedy karmel stygnie mieszamy jajka, cukier i mleko w misce. Używamy 3 całych jajek i 2 żółtek. Polecam dodać nieco wanilii. / En lo que se enfria el caramelo batimos en un bol, los huevos, el azúcar y la leche.
4Formę z masą układamy w większej blasze do pieczenia, którą wypełniamy wodą do połowy wysokości naczynia. Całość pieczemy w kąpieli wodnej przez około godzinę w 200 stopniach. / Lo vertemos en la flanera y lo introducimos al horno a 200’ al bano Maria durante una hora mas o menos.
5Po godzinie można nakłuć flan nożem, sprawdzając czy jest gotowy. Jeśli nóż wyjdzie czysty deser jest gotowy. Jeśli pozostają ślady proponuję piec jeszcze 10 minut. / Al cabo de la hora puedes pincharlo con un cuchillo para ver si esta totalmente cuajado. Si sale limpio en flan esta hecho. Por el contrario si sale manchado cierra el horno y déjalo otros diez minutos mas.
6Flan najlepiej podawać schłodzony - przesuwamy nożem dookoła wewnętrznej krawędzi foremki, przykrywamy ja talerzykiem i energicznie odwracamy, aby karmel z dna naczynia znajdował się na górze deseru. Możemy podać go z czymkolwiek np. z truskawkami lub innymi owocami. Najlepiej smakuje następnego dnia. / Una vez elaborado, lo sacamos del bano Maria, dejamos enfriar a temperatura ambiente y cuando lo este lo guardamos en la nevera sin sacarlo del molde hasta que vayamos a usarlo el día siguiente.
CIEKAWOSTKI
* Pierwszymi wytwórcami flanu byli starożytni Rzymianie.
* W średniowieczu, jako dodatków używano sera, szpinaku a nawet ryb.
* Ze względu na powszechność składników (jajka, mleko, cukier) flan był rarytasem nie tylko na dworach. Stał się deserem osiągalnym dla większości klas społecznych.
Anuluj pisanie odpowiedzi