Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Empanada Gallega

Empanada Gallega

Przez j.martyna    , ,

8 listopada, 2019

Przekąska, którą można zjeść na ciepło lub na zimno.

  • Przygotowanie: 1 godz. 5 min
  • Gotowanie: 45 min

Sposób przygotowania

Farsz:

1Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.

2Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.

3Pomidory umieścić na patelni, dodać cukier i sól, przykryć pokrywką i dusić do momentu odparowania wody.

4Na drugiej patelni podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, dodać paprykę. Na koniec dodać sól i czosnek, wymieszać.

5Połączyć ze sobą warzywa i odstawić do wystudzenia.

6Połączyć ze sobą wszystkie części farszu: warzywa, jajka oraz tuńczyk.

Ciasto:

1W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.

2Połączyć ze sobą, zagnieść elastyczne ciasto.

3Ciasto podzielić na około 8 części.

4Każdą część rozwałkować. Na środek placka nałożyć farsz. Skleić boki pieroga.

5Posmarować jajkiem, ponakłuwać wierzch. Piec w 200C przez około 45 minut.

Smacznego!

Składniki

Składniki na farsz:

250 g cebuli

2 ząbki czosnku

350 g czerwonej papryki

200 g pomidorów (obranych i pokrojonych)

300 g tuńczyka z puszki

3 jaja

oliwa

sól i cukier

Składniki na ciasto:

450 g mąki pszennej

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 paczka suchych drożdży

1 łyżeczka soli

100 g oliwy

75 g białego wina

75 g wody

jajo do posmarowania ciasta

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version