Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Cocido madreliño

Cocido madreliño

Przez p.skorzak    , , , , ,   ,

25 lutego, 2020

Początki potrawy sięgają aż XV wieku! Jest daniem, które pokochało wiele ludzi, za to jaki jest sycący i tani w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo dobry. Zyskał popularność gdyż łatwo można przygotować duża ilość potrawy.

  • Przygotowanie: 10 min
  • Gotowanie: 2 godz. 30 min
  • Liczba porcji: 6 osób

Sposób przygotowania

1Ciecierzycę należy namoczyć w zimnej wodzie dzień przed gotowaniem gulaszu i dodajemy do niej trochę soli.

2Zaczynamy od mięsa, wszystko trzeba pokroić na mniejsze kawałki aby bez problemu zmieściło się na łyżce w trakcie jedzenia (choć niekoniecznie) i przesmażamy na oleju.

3Zalewamy wodą solimy i dajemy goździki i gotujemy. Ważne aby na bieżąco usuwać wszelkie szumowiny!

4Dodajemy po 1h wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze 1.5h pod przykryciem na średnim ogniu kontrolując poziom wody i ognia aby nasz gulasz nie był całkowicie suchy, wręcz przeciwnie, powinno być w nim sporo wody jak na gulasz.

510 minut przed końcem gotowania dodajemy makaron. I tak właśnie powstał nasz gulasz.

6Podajemy w talerzu z dodatkiem chrupiącej bagietki bądź chleba. Smacznego!

Danie jest tak podatne na modyfikację że w zasadzie można dodać lub odjąć każde mięso jakie się chce.

Składniki

300g ciecierzycy

200g boczku

2 kosci z kolana cielęcego

kości z kręgosłupa wołowego

kiełbasa

ćwiartka kurczaka

3 ziemniaki

2 marchewki

2 goździki

drobny makaron 150g

bagietka

00:00

1 Recenzja

Marcysiunienieczek

16 stycznia, 2023

Świetny, bezpretensjonalny, eintopfowy szybcioch. Zwłaszcza z szybkowarem, który znacznie skraca obróbkę ciecierzycy. Rzeczywiście znosi każdy rodzaj mięsa jednak najlepsza wydaje się cielęcina i podejrzewam baranina, choć tej ostatniej nie próbowałem. Osobiście nie lubię mieszać drobiu z wołowiną ale w tym wypadku daje to radę. Jako „Kiełbasę” rozumiem oczywiście chorizo i ten składnik, moim zdaniem być tu musi! Robi połowę roboty. Ja dla odrobiny sznytu dodaję do smażenia gałązkę rozmarynu. U mnie i moich domowników 10 na 10 punktów. Pozdrawiam wszystkich!

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version