Początki potrawy sięgają aż XV wieku! Jest daniem, które pokochało wiele ludzi, za to jaki jest sycący i tani w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo dobry. Zyskał popularność gdyż łatwo można przygotować duża ilość potrawy.
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 2 godz. 30 min
Liczba porcji: 6 osób
Sposób przygotowania
1Ciecierzycę należy namoczyć w zimnej wodzie dzień przed gotowaniem gulaszu i dodajemy do niej trochę soli.
2Zaczynamy od mięsa, wszystko trzeba pokroić na mniejsze kawałki aby bez problemu zmieściło się na łyżce w trakcie jedzenia (choć niekoniecznie) i przesmażamy na oleju.
3Zalewamy wodą solimy i dajemy goździki i gotujemy. Ważne aby na bieżąco usuwać wszelkie szumowiny!
4Dodajemy po 1h wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze 1.5h pod przykryciem na średnim ogniu kontrolując poziom wody i ognia aby nasz gulasz nie był całkowicie suchy, wręcz przeciwnie, powinno być w nim sporo wody jak na gulasz.
510 minut przed końcem gotowania dodajemy makaron. I tak właśnie powstał nasz gulasz.
6Podajemy w talerzu z dodatkiem chrupiącej bagietki bądź chleba. Smacznego!
Danie jest tak podatne na modyfikację że w zasadzie można dodać lub odjąć każde mięso jakie się chce.
Składniki
300g ciecierzycy
200g boczku
2 kosci z kolana cielęcego
kości z kręgosłupa wołowego
kiełbasa
ćwiartka kurczaka
3 ziemniaki
2 marchewki
2 goździki
drobny makaron 150g
bagietka
00:00
1 Recenzja
Marcysiunienieczek
16 stycznia, 2023
Świetny, bezpretensjonalny, eintopfowy szybcioch. Zwłaszcza z szybkowarem, który znacznie skraca obróbkę ciecierzycy. Rzeczywiście znosi każdy rodzaj mięsa jednak najlepsza wydaje się cielęcina i podejrzewam baranina, choć tej ostatniej nie próbowałem. Osobiście nie lubię mieszać drobiu z wołowiną ale w tym wypadku daje to radę. Jako „Kiełbasę” rozumiem oczywiście chorizo i ten składnik, moim zdaniem być tu musi! Robi połowę roboty. Ja dla odrobiny sznytu dodaję do smażenia gałązkę rozmarynu. U mnie i moich domowników 10 na 10 punktów. Pozdrawiam wszystkich!
Marcysiunienieczek
16 stycznia, 2023
Świetny, bezpretensjonalny, eintopfowy szybcioch. Zwłaszcza z szybkowarem, który znacznie skraca obróbkę ciecierzycy. Rzeczywiście znosi każdy rodzaj mięsa jednak najlepsza wydaje się cielęcina i podejrzewam baranina, choć tej ostatniej nie próbowałem. Osobiście nie lubię mieszać drobiu z wołowiną ale w tym wypadku daje to radę. Jako „Kiełbasę” rozumiem oczywiście chorizo i ten składnik, moim zdaniem być tu musi! Robi połowę roboty. Ja dla odrobiny sznytu dodaję do smażenia gałązkę rozmarynu. U mnie i moich domowników 10 na 10 punktów. Pozdrawiam wszystkich!