Cannelloni z kurczakiem
27 października, 2020
Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)
- Przygotowanie: 10 min
- Gotowanie: 40 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
Bechamel
1Rozgrzewamy w garnku oliwę i masło, następnie dodajemy mąkę i czekamy, aż przesmaży się, cały czas mieszając trzepaczką.
2Gdy mąka zacznie lekko zmieniać kolor na blond i dodajemy powoli mleko, wciąż mieszając.
3Czekamy, aż mikstura zgęstnieje, następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
4Odstawiamy do schłodzenia.
Montowanie
1Cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju.
2W tym czasie pokrój pierś z kurczaka na bardzo drobne kawałki i dodaj przyprawy.
3Kiedy cebula jest już przezroczysta, dodajemy pokrojoną drobno szynkę i smażymy do zarumienienia.
4Następnie dodajemy kurczaka i dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając do uzyskania pożądanego koloru.
5Dodajemy siekaną wątróbkę oraz wino i dusimy do wyparowania alkoholu. Odstawiamy do wystudzenia.
6Cannelloni blanszujemy przez 3min w mocno osolonej wodzie.
7Odstawiamy do wystudzenia na parę minut.
8Następnie nadziewamy cannelloni zmieszane bechamel i kurczaka i układamy w rzędach na blaszce. Posypujemy startym serem na oko.
9W piekarniku pieczemy w 180°C i pieczemy aż ser roztopi się i nabierze koloru.
Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem!
Anuluj pisanie odpowiedzi