Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)

Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)

Przez m.puzio  ,   , ,   ,

10 lutego, 2017

Arroz negro, czyli po hiszpańsku "czarny ryż" znajdziemy w kartach wielu walenckich barów i restauracji. Obok Paella Valenciana jest najważniejszym daniem miasta Walencja i stałym elementem kuchni hiszpańskiej. Swój ciemny kolor zawdzięcza dodawanemu atramentowi z sepii, który również nadaje wiele smaku 'arroz negro'.

Arroz negro podajemy z "all i oli", czyli tradycyjną dla kuchni hiszpańskiej salsą z czosnku i oliwy roztartych w młynku. Można go również ozdobić szczypiorkiem.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Gotowanie: 30 min
  • Liczba porcji: 6

Sposób przygotowania

1Oczyścić kalmary i pokroić w paski. Posiekać drobno czosnek i zetrzeć pomidora na tarce.

2Rozgrzać oliwę na patelni do paelli. Podsmażyć czosnek. Dodać startego pomidora i delikatnie pomieszać.

3Dodać kalmary i ponownie pomieszać. Następnie wrzucić krewetki i podsmażyć.

4Przyprawić papryką i solą wedle uznania. Dodać 3 torebki atramentu sepii i wymieszać składniki.

5Wsypać podaną ilość ryżu, delikatnie zamieszać i podsmażyć. Po 3-5 min zalać odmierzoną ilością wody, dodać resztę atramentu, zamieszać i pozostawić aż ryż zmięknie. Należy co jakiś czas delikatnie poruszać patelnią, aby ryż ugotował się równomiernie.

6Gotowy arroz negro podajemy z ,,alli i oli". Que Aproveche 😉

1. Zamiast wody można użyć bulionu rybnego lub z owoców morza.
2. Dodanie krewetek jest opcjonalne.
3. Nie należy mieszać gotującego się ryżu szpatułką ani łyżką, tylko poruszać delikatnie patelnią.

Składniki

1,5 główki czosnku

1 sztuka pomidora

100 ml oliwy z oliwek

1 kg kalmarów

160 g krewetek koktajlowych oczyszczonych

papryka słodka wędzona

sól

1 kg ryżu białego

2 litr wody

6 torebeczek z atramentem sepii

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version